Sekä tamperelaisessa Kullannupussa että Seinäjoella toimivassa Suvikellossa jätettiin väliin kurpitsat ja pääkallot.
– Vaikka oma isäni on jo kuollut, hänen elämänsä ja oppinsa jatkuvat minussa. Hän odottaa minua taivaassa. Kristillinen toivon näkökulma on todella tärkeä, sanoo päiväkoti Kullannupun johtaja Pirjo Korpela
Hänen vastuullaan on pyhäinpäiväviikolla isommille lapsille järjestettävä raamishetki. Koska pyhäinpäivän lisäksi pian juhlitaan myös isänpäivää, Korpela kokee luontevana kertoa sekä jo edesmenneestä isästään että taivaan Isästä.
– Lasten kanssa tarvitaan sanojen lisäksi myös konkretiaa, esimerkiksi nukkeja ja kuvia. Etenemme keskustellen. Todennäköisesti lapset kysyvät itse, missä minun isäni on.
Kuolema ei ole aihe, jota kristillisessä päiväkodissa olisi tarvetta vältellä, mutta ei sitä myöskään kiinnitetä yhteen päivään vuodessa.
– Kuolema kuuluu elämään, myös lasten elämään.
Päiväkodin arjessa tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lapsi tai vanhempi kertoo, että esimerkiksi isoisä tai -äiti on kuollut.
– Lapsen ikätaso pitää ottaa tarkasti huomioon aihetta käsiteltäessä. Me olemme myös päättäneet, että emme käsittele pyhäinpäivään liittyviä asioita alle kolmivuotiaiden lasten kanssa. Sitä vanhemmille lapsille haluamme viestiä, että kuolemaa saa surra, mutta sitä ei tarvitse pelätä.