Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

”Raamattu, biologia ja lapset” – Norjassa laadittu julistus perinteisen sukupuoli- ja avioliittokäsityksen puolesta

 

Norjan kristillisten yhteisöjen ja järjestöjen laatiman yhteisen julistuksen mukaan on ongelmallista, jos lapsille ja nuorille opetetaan, että on olemassa ”poikia, tyttöjä ja muita sukupuolia”. Vahingollisena pidetään myös opetusta ”sisäisestä sukupuolesta”, ”väärään kehoon syntymisestä” sekä siitä, että sukupuoli voi olla ”liukuva” eli vaihdella eri aikoina. Kuvituskuva: Pixabay

Uudessa kristillisten organisaatioiden ja yhteisöjen julkilausumassa korostetaan biologisia tosiasioita sukupuolikysymyksessä sekä lapsen oikeuksia isään ja äitiin. Lisäksi toivotaan uskonnonvapautta ideologisen tuputtamisen sijaan.

Lokakuun puolivälissä julkaistun yhteisen julistuksen A Joint Christian Declaration on ’Diversity of Gender and Sexuality on allekirjoittanut Norjassa 36 kristillistä organisaatiota tai tunnustuskuntaa. ”Ekumeeniseksi projektiksi” kutsutun julistuksen perustuksena pidetään Raamatun sanaa sekä biologisten realiteettien ja lapsen oikeuksien tunnustamista.

Julistuksen allekirjoittajiin kuuluvat muun muassa Helluntaiherätys Norjassa sekä muita vapaan kristillisyyden edustajia, Norjan katolisen kirkon piispainkokous sekä pieniä luterilaisia kirkkoja ja konservatiivinen vanhakatolinen kirkko. Lisäksi mukana on useita kristillisiä järjestöjä.

SRO neliöb. 17.-23.10.

Norja oli vuonna 1993 järjestyksessä toinen maailman maa, joka hyväksyi samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröinnin, avioliitto ja adoptio-oikeus samaa sukupuolta oleville pareilla hyväksyttiin vuonna 2009.

Norjan kirkko, johon kuuluu noin 60 prosenttia norjalaisista ja joka tunnustaa evankelis-luterilaista uskoa, hyväksyi samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen vuonna 2016. Papeilla säilyi kuitenkin omantunnon vapaus asiassa ja he saavat itse päättää haluavatko toimittaa vihkimisen. Norjan kirkko ei ole allekirjoittanut julistusta.

Seksi kuuluu avioliittoon

Uuden julistuksen mukaan ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, ja jokaisella ihmisellä on luovuttamaton ihmisarvo. Jumala on luonut kaiken; ihmisen hän on luonut mieheksi tai naiseksi.

”Avioliitto yhdistää yhden naisen ja yhden miehen. Jumalan luomana ja Kristuksen sekä apostolien vahvistamana avioliiton instituutio on ollut kristillisen kirkon tunnustama läpi vuosisatojen (kts. 1.Moos.1:26-28 ja Matt.19:4-6). ”

”Yhden miehen ja yhden naisen välinen avioliitto muodostaa raamatullisen viitekehyksen seksuaalisille suhteille. Muut seksuaalisuuden muodot edustavat ’monimuotoisuutta’, joka on ristiriidassa Raamatun luomisteologian ja Jeesuksen eettisen opetuksen kanssa silloinkin, kun näissä ihmissuhteissa toteutuu pitkäaikainen uskollisuus.”

Lapsille ei tule opettaa sukupuolten moninaisuutta

Julistuksessa todetaan, että on olemassa vain kaksi biologista sukupuolta. Se, kumpaa sukupuolta ihminen edustaa, määräytyy hedelmöitymisessä.

”Väite siitä, että on olemassa vain kaksi biologista sukupuolta ei kumoudu sillä tosiasialla, että joillain syntyvillä lapsilla on kromosomeissa poikkeavuuksia, tai että äärimmäisen pienellä joukolla (Norjassa 10-15 lapsella vuodessa) on epäselvästi määriteltävät sukupuolielimet.”

”Käsitys sukupuolen subjektiivisesta luonteesta ja siitä, että sukupuoli-identiteetin voi valita vapaasti tuntemusten tai mieltymysten mukaan huolimatta biologisesta sukupuolesta, perustuu ideologiaan. Sille ei ole biologista tai tieteellistä perustaa.”

Julistuksen mukaan on erittäin ongelmallista, jos lapsille ja nuorille opetetaan, että on olemassa ”poikia, tyttöjä ja muita sukupuolia”. Vahingollisena pidetään myös opetusta ”sisäisestä sukupuolesta”, ”väärään kehoon syntymisestä” sekä siitä, että sukupuoli voi olla ”liukuva” eli vaihdella eri aikoina.

”Tällainen vaikutus voi johtaa hämmennykseen, epävarmuuteen ja tuhoaviin elämänvalintoihin monilla lapsilla ja nuorilla.”

Lapsen oikeudet tärkeämpiä kuin aikuisten

Julistuksessa todetaan, että lapset ovat Jumalan lahja – lapsen saaminen ei kuulu aikuisen oikeuksiin. ”Lapsen oikeuksien ja lapsen edun tulisi olla etusijalla suhteessa aikuisen vaatimuksiin ja toiveisiin – sekä sekulaarissa yhteiskunnassa että kirkossa.”

”Ihmiset saavat alkunsa yhden naisen munasolusta ja yhden miehen spermasta.” Äiti, isä ja heidän perheensä ovat merkityksellisiä lapsen elämässä. Jokaisen lapsen ihmisoikeus on – niin pitkälle kuin mahdollista – tulla omien vanhempiensa hoitamaksi.

Julistuksen mukaan lapsella on oikeus tuntea biologiset vanhempansa ja näiden perheet. Siksi sen estäminen esimerkiksi avusteisen lisääntymisen tai sijaissynnyttämisen kautta rikkoo sekä lapsen oikeuksia, että Jumalan luomistyötä vastaan. Jokainen lapsi on kuitenkin yhtä arvokas ja Jumalan rakastama, oli hän saanut alkunsa millä tavalla tahansa.

Lisää tilaa uskonnonvapaudelle ja keskinäiselle kunnioitukselle

Julistuksen allekirjoittajat kertovat pitävänsä Raamattua korkeimpana auktoriteettinaan koskien uskoa, oppia ja elämää.

”Kristillisinä kirkkoina, seurakuntina, organisaatioina ja yksilöinä sitoudumme totuuksiin, arvoihin ja näkemyksiin, jotka on esitetty tässä julistuksessa.”

Tärkeänä pidetään myös toisten kunnioittavaa kohtelua:

”Miten pahasti tahansa olemmekaan eri mieltä uskoon, maailmankatsomukseen, etiikkaan ja moraaliin liittyvissä kysymyksistä, pyrimme kaikki kohtaamaan toisemme kunnioituksella ja ystävällisyydellä.”

”Torjumme kaikissa tilanteissa kiusaamisen ja eristämisen, manipuloinnin ja pakottamisen, häirinnän ja vihan, sabotoinnin ja väkivallan.”

Myös uskonnon- ja omantunnonvapauden säilyttämistä pidetään julistuksessa keskeisenä arvona:

”Puolustamme demokraattista, monimuotoista ja avointa yhteiskuntaa, jossa on tilaa uskon moninaisuudelle, ja jota kuvaa keskinäinen kunnioitus. Ilmaisun ja omantunnon vapaus kuten uskonnollinen vapauskin ovat meille keskeisiä ja elintärkeitä arvoja.”

”Meidän mielestämme julkiset auktoriteetit ja valtiolliset toimijat ylittävät toimivaltansa yrittäessään painostaa kansalaisia ja organisaatioita omaksumaan ’queer-teorian’ sukupuolta, seksuaalisuutta ja avioliittoa koskien. Tällainen aktivismi valtion taholta loukkaa uskonnonvapautta sekä omantunnon vapautta, kuten myös vanhempien oikeuksia.”

Julistuksen allekirjoittaneet organisaatiot:

Normisjon, Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), Indremisjonsforbundet (ImF), Tro & Medier, Laget / NKSS, Ungdom i Oppdrag, Oase, Frimodig kirke, Operasjon Mobilisering (OM), GuttogJente.no, For Bibel og Bekjennelse (FBB), Hemsedal Høyfjellssenter, Kristent Ressurssenter, Stiftelsen MorFarBarn, Kvinner i Nettverk, JesusKvinner, Til Helhet, Nettverk for Menn, Damer i Byen, Lys over Land, Asia Link, Verdialliansen, Misjon Sarepta, Bønn for Den norske kirke, Bønnelista sekä Nettverket Fornyelse.

Mukana olevat kirkolliset yhteisöt:

Pinsebevegelsen i Norge, Norsk katolsk bisperåd, Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK), Baptistkirken Norge, Brunstad Christian Church, Den nordisk-katolske kirke, Kristent Nettverk / Kristent Fellesskap, Det evangelisk-lutherske stift i Norge, Den lutherske kirke i Norge (LKN) sekä Foursquare Norge.

Allekirjoittaneet toteavat myös yhtyvänsä vuonna 2016 laadittuun Declaration on Marriage (engl.) – julistukseen avioliitosta.