Pipliaseurat toimivat lähes kaikissa maailman maissa, myös monessa sellaisessa, joissa kristityt ovat ahtaalla. Tarve Raamatuille ja evankeliumin kuulemiselle on suurta.
Meillä on lupa uskoa, lupa mennä kirkkoon. Lupa lukea Raamattua ja pitää sitä kirjahyllyssä paraatipaikalla.
Näin ei ole läheskään kaikissa maailman maissa. Monissa Keski-Aasian, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan valtioissa pienet kirkot ja kristittyjen yhteisöt sinnittelevät syrjinnän, väkivallan tai vankeuden uhan alla.
Näissäkin maissa haluamme, että evankeliumin ääni saa kuulua. Jokaiselle, joka kaipaa saada lukea Jumalan sanaa, olisi tärkeää olla tarjolla Raamattu.
Siksi Pipliaseura on ja pitää Raamattua saatavilla myös niissä maissa, joissa kirkkojen ja kristillisten toimijoiden työ on hyvin rajoitettua ja turvatonta. Köyhissä maissa, joissa pieni Raamattukauppa ei tuota edes omia kulujaan takaisin. Maissa, joissa synnytään johonkin uskontoon, eikä sitä ole lupa vaihtaa.
Me tiedämme, että ihmeitä tapahtuu ja ihmiset löytävät Jeesuksen luo silti. Nämä ihmiset tarvitsevat yhteyden toisiin kristittyihin sekä Raamatun, josta lukea Jumalan rakkaudesta.
Vierailin kerran muslimimaassa, jossa virallisesti vain ulkomaalaiset saivat kuulua kirkkoon. Tulkkinani oli paikallinen kristitty mies. Automatkojen yksityisyydessä hän kertoi minulle, miten paljon heitä on, ja miten huolellisesti he pitävät huolta siitä, että heidän uskonsa ja kokoontumisensa pysyvät salassa.
Eräässä vuoristokylässä tulkkini ilmoitti menevänsä tapaamaan ”veljeään”, kristittyä ystäväänsä. Pyysin päästä mukaan, mutta se ei ollut mahdollista. Koska olin kristillisen järjestön työntekijä, kaikki kohtaamiseni saattoivat olla riski paikallisille kristityille.
Tällaisiin paikkoihin haluaisin viedä Raamatun. Siellä sanomaa todella tarvitaan, toivoa pimeyden keskelle.
Pipliaseurat tukevat vähemmistössä olevia kristittyjä
Pipliaseurojen verkostolla on läsnäolo lähes jokaisessa maailman kolkassa. Suomen Pipliaseura tukee tällä hetkellä Pipliaseurojen läsnäoloa Azerbaidžanissa, Algeriassa ja Israelissa.
Azerbaidžan on muslimienemmistöinen maa Keski-Aasiassa. 10 miljoonan ihmisen väestöstä vain alle 3 % on kristittyjä. Pipliaseura joutuu luovimaan uskonnollista toimintaa rajoittavan lainsäädännön ja valtauskonnon painostuksen keskellä ja esimerkiksi hyväksyttämään Raamatut ja muun kirjallisuuden valtion uskontovirastossa.
Pipliaseuran tavoitteena on kaikesta huolimatta rakentaa vahvempi ja vaikuttavampi kristittyjen yhteisö. Se tarjoaa kirkoille ja seurakunnille materiaaleja ja kirjallisuutta, joilla tehdään Raamattua tunnetuksi ja rohkaistaan heitä pitämään evankeliumia rohkeasti esillä koko maassa.
Algeriassa, Pohjois-Afrikassa, on 46 miljoonaa ihmistä, joista alle 0,1 % on kristittyjä. Kristityihin kohdistuva painostus on viime vuosina ollut niin voimakasta, että monet kirkkojen johtajat ovat joutuneet muuttamaan pois maasta. Raamattuja ole saanut tuoda maahan yli kolmeen vuoteen. Kirkot on suljettu viranomaispäätöksellä, ja Pipliaseura on ottanut ison roolin seurakuntien työn jatkajana vaikeassa tilanteessa. Se on todella joutunut toimimaan luovasti voidakseen edelleen kustantaa ja levittää Raamattuja ja lastenkirjallisuutta koteihin. Kaikkiin pyyntöihin ei tällä hetkellä pystytä vastaamaan.
– Jumalan sana on todella suojani ja kilpeni, sanoo paikallinen kristitty Djouher.
”Algeriassa kristityt ovat tosi peloissaan. Mutta ei meidän pitäisi pelätä olosuhteitamme tai mitään paholaisen uhkauksia! Raamatun lukeminen auttaa olemaan vahva ja luottamaan Jumalaan.”
Arabi-Israelin Pipliaseura toimii Israelin arabiankielisen väestön parissa. Heistä vain pieni osa on kristittyjä. Konfliktiherkällä alueella seura panostaa erityisesti rauhanrakentamiseen arvokasvatuksen keinoin kouluissa, sekä toimintaan perheiden parissa. Juuri nyt Raamattuun pohjautuvalle sielunhoidolle on kova tarve sodan keskellä. Pipliaseura tarjoaa sitä yhdessä paikallisten seurakuntien kanssa.
Teksti: Hanna Hokkanen