Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Raamattu saa nuoret toimimaan ympäristön hyväksi Malawissa

 
nainen ja mies istuttamassa puuta

Jabez, 27,  palaa muistoissaan kolmen vuoden takaiseen hetkeen, jolloin eräs raamatunlause pysäytti hänet uudella tavalla.

Eräänä kauniina lauantaiaamuna hän lähti patikoimaan ja rukoilemaan Zomba-vuorelle, joka sijaitsee Malawin eteläosassa. Kävellessään vuoristopolkuja pitkin Jabez havahtui huomaamaan lukemattoman määrän puiden kantoja. Kyläläiset olivat hakanneet puita holtittomasti polttopuiksi.

Jabezin mieleen muistui 1. Mooseksen kirjan 2:15 sanat: ”Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä”. Sanat kaikuivat voimakkaina hänen mielessään.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

– Sillä hetkellä tiesin, että voin joko ottaa vastuuta ja ryhtyä toimimaan luonnon suojelemiseksi tai kääntää selkäni ja katsella ympäröivän luonnon katoamista, Jabez kertoo. – Siitä lähtien olen ottanut ympäristöstä huolehtimisen elämäni tavoitteeksi.

Nuorten raamatturyhmät

Sosiaalityötä ja tietotekniikkaa opiskeleva Jabez varttui kristillisessä kodissa. Muutama vuosi sitten hän osallistui Malawin Pipliaseuran nuortenohjelmaan, joka lisäsi nuoren miehen kiinnostusta Raamattuun. Pipliaseuran nuorisotyön ohjelma kokoaa nuoret yhteen erilaisiin raamattupiireihin tai kerhoihin, joissa he saavat omakielisen Raamatun. Raamattukerhot järjestävät yhteistä toimintaa ja kannustavat nuoria sitoutumaan Raamattuun.

Jabez oli mukana perustamassa Goal for Life -järjestöä. Se on yksi neljästä Raamatun nuorisokerhosta, jotka perustettiin Zombaan, Etelä-Malawissa sijaitsevaan kaupunkiin, vuonna 2019.

Brianin, 31, Raamattukerhojen koordinaattorin, mukaan 1. Mooseksenkirja oli yksi ensimmäisistä kirjoista, joita he opiskelivat yhdessä.

– Keskustelimme siitä, kuinka kaikki ympärillämme oleva on elinympäristömme. Meidän pitäisi olla tietoisia tarpeesta suojella luontoa, Brian toteaa.

Metsän hävittäminen

Marraskuussa 2020 Jabez keräsi 49 nuorisokerhon jäsentä ja solmi kumppanuuden Malawin villieläin- ja ympäristöyhdistyksen (WESM) kanssa. WESM pyysi nuoria puuttumaan alueen akuuteimpaan ympäristöongelmaan: Likangala-joen rantojen eroosioon, joka johtuu metsäkadosta. Eroosion vuoksi vedestä oli tullut saastunutta ja vaarallista paikallisille kyläyhteisölle, joille joki merkitsee mahdollisuutta kalastukseen ja vettä kotitalouksiin.

Yhdessä nuoret istuttivat 320 alkuperäislajista puuta ja hedelmäpuita joen rannoille. Goal for Life -klubin jäsenet ovat perustaneet erityisen ympäristönhoitotyöryhmän, joka vastaa puiden hoidosta ja muista luonnonsuojelutoimista.

Nuorten toiminta on myös auttanut kyläyhteisöä ymmärtämään oman toimintansa vaikutuksia ympäristöön. Kyläläiset ovat nyt innokkaita osallistumaan itsekin luonnonsuojeluun. Jotkut heistä haluavat myös oppia lisää Raamatusta. Ihmiset ovat pyytäneet nuoria rukoilemaan heidän kanssaan ja johtamaan Raamatun tutkistelua aina silloin, kun nuoret käyvät hoitamassa istuttamiaan puita.

Nuorten ympäristöinnostus kannustaa muitakin

– On inspiroivaa nähdä nuorten osallistuvan ympäristönsuojeluun tällä tavalla, eräs äiti kertoi Jabezille. – Kannustan lapsiani liittymään Raamattukerhoonne.

Yhteisön jäsenet ovat pyytäneet Goal for Life -jäseniä auttamaan heitä saamaan Raamattuja omalla kielellään, chichewalla. Malawin Pipliaseurassa pohditaan, miten tätä aloitetta voitaisiin parhaiten tukea.

Pipliaseuran pääsihteeri Mphatso Bello kiitti nuoria, jotka johtavat tätä tärkeää työtä.

– Olemme jo Pipliaseurassa pohtineet hallituksen, johdon, henkilöstön ja muiden sidosryhmien kanssa, miten voisimme tukea nuorten ympäristöhanketta, Bello totesi. – Tutkimme esimerkiksi mahdollisuutta adoptoida jokin metsä, josta voisimme olla vastuussa.

mies kastelukannun kanssa taimien keskellä

Alkuperäinen teksti: Yhtyneet Raamattuseurat UBS / Wongani Mhango, suomennos Satu Toukkari
Kuvat: Yhtyneet Raamattuseurat UBS

Suomen Pipliaseura on tukenut raamatunkäännöstyötä Malawissa. Lomwenkielinen Uusi testamentti julkaistiin vuonna 2014, koko Raamattu valmistui puolestaan vuonna 2019. Tällä hetkellä Suomen Pipliaseura tukee lukutaitotyötä Malawissa. Hankkeen tavoitteena on tarjota 20 000 naiselle Afrikassa lukutaito.

 
Pipliaseura artikkeliban. 28.8.-

Aiheet

,