Ihmisiä ja ilmiöitä: Professori Miikka Ruokanen: Nikean uskontunnustus on tärkein opin ilmaus ja aarre nuorten kirkkojen elämässä

Raamattudraama haastaa nykykirkon

 

Pyhän Hengen vuodatus. Koreografi Sari Perttu ja tanssija Roosa Nyman.

Vivamon Raamattukylän uutuusnäytelmä vie aikaan, jolloin kirkko oli vastasyntynyt
ja kristinusko levisi kuin kulovalkea.

Kirkkoon liittyy yhden päivän aikana kolme tuhatta ihmistä. Monet heistä myyvät omaisuutensa ja antavat kaiken yhteiseen kassaan.
Pidätykset ja pahoinpitelyt, jotka kärjistyvät yhden miehen surmaamiseen, eivät saa seurakunnan jäseniä vaikenemaan, vaan he jatkavat sanomansa levittämistä entistä suuremmalla palolla.

Mikä aika, mikä maa? Ei ainakaan 2010-luvun Suomi! Hiipuvien jäsenlukujensa kanssa kamppailevan luterilaisen kirkkomme perspektiivistä Jerusalemin alkuseurakunnan toiminta tuntuu suorastaan uskomattomalta.

Perheniemi neliöb. 9.-15.1.

Vivamon Raamattukylän uutuusnäytelmä Tien kulkijat perustuu Uudesta testamentista tuttuun Apostolien tekoihin.

– Aihe päätettiin jo vuosi sitten, mutta viime talven kirkollisen keskustelun jälkeen se tuntuu entistäkin ajankohtaisemmalta. On hyvä palata alkujuurille, siihen miten usko levisi ja mitä usko maksoi, käsikirjoittaja Anna-Mari Kaskinen sanoo.

Jeesuksen poismenon jälkeen Jeesus-liikkeen tulevaisuus näytti epävarmalta. Käännekohdaksi muodostui helluntai, jolloin Pyhä Henki yllättävällä tavalla voimaannutti opetuslapset. Heistä tuli mitään pelkäämättömiä todistajia, joiden mukana kristinusko levisi pitkin Rooman imperiumia.

– Alkukirkko oli voimakkaan missionaarinen, mikä liittyi Jeesuksen lähetyskäskyyn.

Sama tehtävä koskee nykykirkkoa. Uskon olemukseen kuuluu, että se on liikkeellä olevaa uskoa, Kaskinen sanoo.

– Pyhä Henki on annettu rohkaisuksi myös meille yksilöinä ja kirkkona.

Helteisenä aamupäivänä Lohjan Vivamossa on meneillään näytelmän harjoitukset. Jerusalemin temppelinä, jossa osa kohtauksista tapahtuu, toimii harmaakivikappeli, joka on rakennettu Lohjanjärven selkää kohti kurottavalle niemelle.

Stefanos-niminen opetuslapsi on raahattu juutalaisten Suuren neuvoston eteen kuulusteltavaksi.

”Häväistys, vaikene!” ylipappi karjaisee kesken Stefanoksen puolustuspuheen.

”Kivittäkää hänet”, väkijoukko huutaa ja karkaa Stefanoksen perään, kun häntä viedään kivitettäväksi.

Harjoitukset katkeavat lounastaukoon.

Näytelmässä on viitisenkymmentä esittäjää, eläkeläisistä alle kouluikäisiin. Osa heistä kuuluu Raamattukylän vakiokaartiin ja on ollut mukana jo useissa sen produktioissa.

Siuntiolainen Kai Leppämäki on tänä kesänä sitoutunut koko kolmen viikon lomansa ajaksi.

– Raamattu aiheena innostaa. Ja tässä porukassa on hyvä yhteishenki, tunnen kuuluvani yhteisöön.

Ohjaaja Matias Nyman jatkaa:

– Toimintamme on osoittautunut myös kouluttavaksi. Monet mukana olleista ovat saaneet Raamattukylästä kimmokkeen lähteä opiskelemaan draamaa, tanssia tai musiikkia. Minäkin päädyin teatterialalle näin.

Tien kulkijat on Raamattukylän kymmenes näytelmä.

– Ohjaajana on mieluisa työstää tällaista isoa produktiota, jossa on paljon musiikkia, äänitekniikkaa ja myös valotekniikkaa, Nyman sanoo.

Käsikirjoittaja Kaskinen kehuu joukon luovuutta ja ammattitaitoa.

– Kielilläpuhumiskohtausta varten ääniteknikkomme Pyry Mantere kävi Helsingin kansainvälisessä seurakunnassa äänittämässä parikymmentä kieltä kiinasta suahiliin ja laittoi ne yhteen.

Esityksen laulut on koottu levylle, joka on jo valmiina.

Näytelmässä alkuseurakunta kokee Pyhän Hengen vuodattamisen lisäksi muitakin yllätyksiä.

Apostoli Pietarille selviää, että kristinusko ei ole tarkoitettu vain juutalaisuudesta tuleville, vaan kaikille kansoille, mikä pitkää suunnitelmat uusiksi.

Varsinainen jymypaukku on, kun Jeesuksen seuraajia vainonnut Saulus eli Paavali kääntyy kristityksi. Tappaja saa Ylösnousseelta henkilökohtaisen kutsun apostoliksi.

– Taustansa vuoksi Paavali oli ehkä apostoleista se, joka selvimmin ymmärsi kristinuskon radikaalisuuden, Anna-Mari Kaskinen miettii.

Tien kulkijat perustuu Apostolien tekojen yhdeksään ensimmäiseen lukuun. Jos kyseessä olisi Hollywood-tuotanto, luvassa olisi jo Tien kulkijat II. Oletteko suunnitelleet jatko-osaa?

– Näytelmä Paavalista ja hänen lähetysmatkoistaan olisi kieltämättä luontevaa jatkoa tälle. Päätöstä ei ole vielä tehty.

Tien kulkijoiden ensi-ilta on 8.7.Lisätietoja Raamattukylän tämän kesän ohjelmistosta www.raamattukyla.fi