Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Raamattuopisto neuvottelee yhteistyöstä Viron kirkon kanssa

 

Viron evankelis-luterilainen kirkko on ehdottanut Suomen Raamattuopistolle yhteistyötä Tallinnan lähistöllä sijaitsevan Talun leirikeskuksessa toimivan Raamattu- ja lähetyskurssin puitteissa. Arkkipiispa Anders Põderin mukaan Viron kirkko on käynnistänyt ”suunnitelmallisen raamattukoulutuksen vastauksena seurakuntien rapistumiseen”.

Raamattuopistolta ja muilta kouluttavilta herätysliiketahoilta arkkipiispa toivoo ”Raamatun opettamisen hyviä käytäntöjä Ja osaamista Viron kirkon siunaukseksi”.

Raamattuopiston opistopastori Erkki Jokinen ja apulaisrehtori Reijo Huuskonen neuvottelivat yhteistyöstä Viron kirkon edustajien kanssa Talun kurssikeskuksessa ja Tallinnan teologisessa instituutissa 31.1.

Viron kirkon arkkipiispa Anders Põder kertoi, että Viron kirkossa on 160 seurakuntaa, joista yli kolmanneksessa ei toimiteta yhtään kastetta tai konfirmaatiota vuodessa.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

– Uskonelämän siirtäminen nuorille on ollut tavattoman työlästä, hän myönsi.

– Kirkollamme ei ole ollut  juurikaan herätysliikkeitä, jotka ovat olleet teidän kirkkonne siunaus. Tästä johtuu osin myös se, että kansan hengellisen opettamisen ja Raamattukoulutuksen osaaminen on kirkossamme vähäistä.

Arkkipiispa totesi myös, että Tarton teologisesta tiedekunnasta ei ole vuosiin tullut kirkkoon juuri lainkaan pappeja, ja vain joka kymmenes opiskelija on kastettu.

– Viron kouluista on kadonnut uskonnonopetus, ja jäljelle  jäänyt vapaaehtoinen oppiaine on uskontojen opettamista. Siitä puuttuu kaikki kristillinen tieto, hän lisäsi.

Kirkko taistelee vaikeuksia vastaan

Viron kirkko on ryhtynyt toimiin saadakseen muun muassa pappisopiskelijoita Tallinnan teologiseen instituuttiin.

– Tähän tarkoitukseen on Tallinnaan perustettu Tallinnan luterilainen koulu, jonka 1. luokalla on aloittanut yli 20 lasta.

Apua seurakuntien kasvuun ja työntekijäpulaan on haettu myös käynnistämällä Raamattu- ja lähetyskurssi Taluun.

– Se toimii maallikkopuhujien ja seurakunnan luottamushenkilöiden sekä lapsi- ja nuorityöhön osallistuvien peruskurssina. Se johdattaa toivottavasti myös opiskelemaan kirkon työhön Instituutissa, Anders Põder sanoi.

Suomalaisena apuna kurssilla on tähän mennessä ollut Suomen Lähetysseuran lähetti Titta Hämäläinen.

Nyt Viron kirkko on pyytänyt myös Raamattuopistoa avuksi Talussa 2012-2013 pidettävän kurssin koulutuksen suunnitteluun ja koulutusviikonlopuissa luennoimiseen. Arkkipiispan mukaan Raamattuopiston avun merkitys olisi sen ”laajassa kokemuksessa koulutuksesta ja hengellisestä kasvatustyöstä”.

– Meihin on oltu yhteydessä varmaan myös sen vuoksi, että Raamattuopisto oli aktiivisesti mukana 1990-luvun alussa tukemassa raamattuopetusta, jota annettiin Haljalan seurakunnassa. Noilla kursseilla on ollut merkittävä vaikutus, Raamattuopiston toiminnanjohtaja Timo Junkkaala arvioi.

– Iloitsen siitä, että meidät on nyt kutsuttu yhteistyöhön raamattuopetuksen kehittämiseksi Viron kirkossa.

Junkkaalan mukaan neuvottelut yhteistyön käynnistämiseksi jatkuvat lähiviikkoina Raamattuopistossa, kun Titta Hämäläinen saapuu esittelemään Talun uuden kurssin sisältöä.

 
Artikkelibanneri perussanoma