Raamattuopiston viestintäjohtaja pyysi ChatGPT-tekoälyä tulkitsemaan evankeliumitekstin ja muodostamaan siitä kuvituskäskyn Midjourney-tekoälylle, joka piirsi kyseisestä tekstistä tulkinnan mukaisen kuvan.
– Vastoin yleistä käsitystä, kirkko on aina osannut hyödyntää uusinta tekniikkaa, kertoo Raamattuopiston viestintäjohtaja Kai Lappalainen.
Hän muistuttaa, että Raamatun ensimmäinen kirjakin sisältää ”valtavan määrän teknologista kehitystä”.
– Kain rakensi kaupungin, Tubal-Kain aloitti raudan takomisen ja Nooa rakensi arkin.
– Tekoäly tulee muuttamaan sitä tapaa, jolla teemme työtä. Se tulee tekemään toistuvat ja tylsät hommat puolestamme. Nyt on oikea aika opiskella tekoälyä, jotta siinä vaiheessa, kun se on arkipäivää, me kristittyinä tiedämme, mitkä ovat sen uhat ja mahdollisuudet.
Uhkana on Lappalaisen mukaan se, että tekoäly oppii ihmisiltä.
– Elämme syntiin langenneessa maailmassa. Ihmisyyden pimeät puolet seuraavat väistämättä mukana. Eettiset kysymykset ovat isot.
– Mutta tekoälyn mahdollisuudet ovat suuret esimerkiksi raamatunkäännöstyössä. Tekoäly voisi helposti kuunnella jonkin heimon kieltä, ja kääntää Raamatun heille, Lappalainen ehdottaa.
Entä miten tekoäly mielestäsi onnistui tämänkertaisen evankeliumitekstin kuvittamisessa?
– Tarkka lukija huomaa, että nardusöljyä on lasipullossa, joita ei vielä tuohon aikaan ollut olemassa. Minusta kuvaa on mielenkiintoista katsoa siitä näkökulmasta, onko siinä jotakin, mitä en itse tuohon raamatunkohtaan liittyen osannut ajatella, Lappalainen pohtii.
– Mutta tässä vasta opetellaan ja tutustutaan tekoälyn mahdollisuuksiin. Ristiinnaulitseminen on muuten kiellettyjen kuvitusaiheiden listalla Midjourneyssa, joten saa nähdä, minkälaisen tulkinnan se tekee pitkäperjantain tapahtumista.
Tekoälyn kuvittamia evankeliuminkohtia ilmestyy hiljaisella viikolla tänne