Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Raamattuopistossa juhlitaan Suomen itsenäisyyttä ja tuetaan Ukrainaa – vieraaksi ukrainalainen pappi

 

Isä Roman Kikh kertoo juhlassa Ukrainan kreikkalaiskatolisen kirkon tilanteesta.

Juhlassa puhuu myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. Suomen Raamattuopistossa vietetään Suomen itsenäisyysjuhlaa ja Ukrainan tukijuhlaa. Kunniavieraiksi saapuvat Ukrainan kreikkalaiskatolisen kirkon pappi isä Roman Kikh sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Ukrainan kreikkalaiskatolinen kirkko noudattaa itäisen kristikunnan perinnettä, mutta se kuuluu paavin alaisuuteen. Kirkolla on noin 5,5 miljoonaa jäsentä. Roman Kikh kertoo toimivansa kirkkonsa nimissä pääasiassa Virossa ja Suomessa.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

– Ukrainassa pappimme pysyvät seurakuntiensa keskuudessa loppuun asti, myös niillä alueilla, jotka Venäjä on valloittanut, Kikh kertoo.

– He toimivat myös armeijan kirkollisissa tehtävissä ja sairaaloissa sekä huolehtivat orvoista. Etulinjassa kirkot ovat rukouksen ja humanitaarisen avun keskittymiä.

Kikh jatkaa, että kaksi hänen kirkkonsa pappia on ollut Venäjän sotavankeina jo yli vuoden ajan.

– Kirkkomme on aloittanut uuden ohjelman sodan haavojen parantamiseksi. Siinä pappeja koulutetaan tukemaan niitä ihmisiä, joita sota on vahingoittanut.

Isä Roman lisää, että myös monet kirkkorakennukset ovat tuhoutuneet pommituksissa.

– Marraskuun 25. päivänä pääkirkkomme, Kiovan Jeesuksen ylösnousemuksen patriarkaalinen katedraali vaurioitui droonihyökkäyksessä.

– Sodan aikana 6,24 miljoonaa ukrainalaista on joutunut pakolaisiksi. Kirkkomme tehtävänä on huolehtia myös heistä, Kikh kertoo.

Idea Aurinkorannikolta

Raamattuopistossa ei ole järjestetty itsenäisyysjuhlaa koskaan aiemmin. Idean isä on Raamattuopiston entinen toiminnanjohtaja Raimo Mäkelä.

– Innostus syntyi Espanjan Aurinkorannikon suomalaisten itsenäisyysjuhlasta, jossa vaimoni ja minä olemme saaneet olla vuosina 2018, 2021 ja 2022. Niiden ohjelmaan on panostettu sekä Suomesta tulleiden vierailijoiden että paikallisten suomalaisten voimin. Niissä on ollut satamäärin osanottajia ja kiitollisuuden sävyttämä, innostunut ja nöyrä ilmapiiri, Mäkelä kuvaa.

– Tätä taustaa vasten totesimme, ettei kotikaupungissamme Kauniaisissa ole mitään vastaavaa. Mielestämme Raamattuopisto on oikea paikka tällaiselle juhlalle. Onhan Suomen Raamattuopiston Säätiö perustettu talvisodan kynnyksellä 1939 ja Raamattuopisto aloittanut toimintansa sotien päätyttyä 1945. Nyt meitä suomalaisiakin, kuten koko Eurooppaa, järisyttää kauhea sota. Tahdomme yhdessä etsiä apua kansojen Kaitsijalta, kaikkivaltiaalta Herraltamme.

Itsenäisyyspäivän vietto alkaa klo 11-12 Kai Lappalaisen toimittamalla sanajumalanpalveluksella, jossa saarnaa Raimo Mäkelä. Kahvitauon jälkeen klo 12.30-14 on Suomen ja Ukrainan itsenäisyysjuhla. Sen pääpuheen pitää Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Isä Roman Kikh tuo terveiset Ukrainasta.

Liisa Kosonen
lausuu Eino Leinon profeetalliseksi tulleen runon Terve, Ukraina! (vuodelta 1917). Juhlan musiikkiohjelmassa on esityksiä että yhteislaulua suomalais-kansallisista ja hengellisistä ajatuksista ja tunnoista. Mukana ovat tenori Sampo Rantalainen, pianisti Säde Erkkilä, vaskikvartetti ja kanttori Anna Pöyhönen. Tilaisuuden juontaa Raimo Mäkelä. Juhla on kuultavissa suorana lähetyksenä Radio Dein taajuuksilla. Se lähetetään suoratoistona myös osoitteessa sro.fi/tv. Myös jumalanpalvelus striimataan osoitteessa sro.fi/tv.

Juhlan lopuksi Romanille lahjoitetaan täyteen avustustarvikkeita lastattu pakettiauto toimitettavaksi Ukrainaan.