Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Raamatun äärellä käytiin viime viikonloppuna jaakobinpainia Kokkolassa

 

Kuvassa vasemmalta Seppo Simola

Suomen Pipliaseuran ja Kokkolan seurakuntien järjestämässä Ekumeenisessa raamattutapahtumassa käytiin viime viikonloppuna sähäkkä paneelikeskustelu, kun kirkollisen kentän eri laidoilta tulevat keskustelijat esittivät ajatuksiaan Raamatun merkityksestä ja tulkinnasta.

Jaakobin painiin ryhdyttiin lauantain paneelikeskustelussa ”Tämän ajan arvot – Raamattu vai terve järki.” Keskustelijoina olivat dosentti Tom Holmén, pastori Päivi Lapinoja, opettaja Tommi Lenho, toimittaja Danielle Miettinen ja viestintäjohtaja Seppo Simola. Keskustelua luotsasi kirkkoherra Peter Kankkonen. Yhdistävänä tekijänä löytyi läheinen suhde Raamattuun, vaikka tulkintatavat vaihtelivat.

Helsingin seurakuntayhtymän viestintäjohtaja Seppo Simola vierastaa turhan totista suhtautumista Raamattuun.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

– Kutsun sitä mieluummin sanaksi Jumalasta kuin Jumalan sanaksi.

Danielle Miettinen ja Tommi Lenho korostivat Raamatun erehtymättömyyttä. Päivi Lapinojalle Raamattu on sielun ruoka ja matkaeväs. Tom Holmén puolestaan lukee Raamattua tutkijan näkökulmasta akateemisen koulutuksensa nojalla.
Yleisö sai osallistua keskusteluun esittämällä kysymyksiä.

Raamattu ja homoseksuaalisuus

Moniäänistä keskustelua herätti kysymys Raamatun suhtautumisesta seksuaaliseen suuntautumiseen. 
Kysymys jakoi keskustelijat kahteen leiriin. Lenho, Miettinen ja Holmén perustelivat, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on Raamatun mukaan syntiä. He halusivat kuitenkin selventää, että ihmisiä tulee rakastaa riippumatta heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan.
Holmén kuvaili, miten Jeesus hyväksyi ajan tapojen vastaisesti pöytäseuraansa monenlaisia syntisiä.

– Jeesus julisti Jumalan valtakuntaa ja evankeliumia ja halusi toiminnallaan saattaa ihmisiä sanan piiriin. Jeesuksen seurassa ihmiset kuitenkin luopuivat syntisestä elämästään.

Simola puolestaan perusteli kantaansa sillä, mitä homoudesta ymmärretään tänä päivänä.

– Homous on ihmisessä itsessään eikä se ole hänen oma valintansa. Me emme tiedä, mitä Raamatun ajan ihmiset ymmärsivät koko asiasta. Tänä päivänä ymmärrämme kovin paljon enemmän. Olen yrittänyt kirkossa luoda tilaa suvaitsevuudelle. Homoilla on oikeus keskinäiseen rakkauteen.

Yleisö intoutui taputtamaan Miettisen kommentille, jossa hän sanoi avioliiton olevan miehen ja naisen välinen. Yleisön mielipiteen jakautumisesta kertoi, että aplodit sai myös Simolan kommentti: 
- Meidän on turha sulkea silmiämme siltä, että ihmisten elämä on monimutkaista. Seksuaalivähemmistöille kuuluu samat ihmisoikeudet kuin muillekin. Jeesus asettui aina niiden puolelle, jotka jollakin tavalla olivat heikkoja ja sorrettuja.

Holménin mukaan tutkimuksen valossa Jeesuksesta ei voi saada liberaalia kuvaa.

– Sellaista kuvaa Jeesuksesta ei voi saada, että kaikkien elämä olisi jatkunut samanlaisena heidän tullessaan Jeesuksen opetuslapsiksi, Holmén tarkensi.

Evankeliumi ja rakkaus Raamatun ytimessä

Keskustelun lopuksi palattiin perusasioihin, kun panelisteilta kysyttiin, mikä on tärkeintä Raamatussa. Päivi Lapinojan mukaan Raamatun ydintä on se, että Jumala on rakkaus. Hän rakastaa meitä kaikkia ja hyväksyy meidät sellaisina kuin olemme.

Tommi Lenho nosti esiin Jumalan pelastussuunnitelman. Danielle Miettinen jatkoi samalla linjalla nostaen Raamatun keskeisimmäksi asiaksi pienoisevankeliumin: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa…” Seppo Simolan mukaan Raamattu kertoo meille armollisesta Jumalasta ja kehottaa rakastamaan toisiamme. Tom Holménin mukaan Raamatussa kysymys on Jeesuksesta ja uskosta.

Ekumeenisessa raamattutapahtumassa vieraili viikonlopun aikana järjestäjän mukaan pari tuhatta kuulijaa.

TEKSTI: EVELIINA PALOLA