Pakolaiskriisin hoidossa empatialla voi olla valtioiden toimissa vain minimaalinen rooli, sanoo tutkija Riikka Purra – entinen turvapaikanhakija on eri mieltä.
Kansainvälisten suhteiden väitöskirjatutkina Riikka Purra Turun yliopistosta ja kansalaisaktivisti, entinen turvapaikanhakija Maryan Abdulkarim väittelivät kiivain sanakäänteiden Euroopan pakolaiskriisistä Kai Kortelaisen vieraina Radio Dein suorassa Viikon debatissa keskiviikkona.
Maailmanlaajuista pakolaiskysymystä väitöstutkimuksessaan tarkasteleva Riikka Purra ei halua tuomita yksittäisiä ihmisiä tai järjestöjä ja seurakuntia, jotka toimivat maahan saapuneiden turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Pakolaiskriisin ratkaisun kannalta näillä toimilla ei tutkijan mukaan kuitenkaan ole merkitystä.
– Avointen sydänten politiikka tai metodi toimii ihmisten välisissä suhteissa – henkilökohtaisessa kanssakäymisessä pienemmässä yhteisössä. Kun otetaan fokukseen koko valtio, niin avointen sydänten politiikka ei voi olla ensisijainen lähestymistapa. Se on kestämätön. Meidän tulee olla realisteja siitä huolimatta, vaikka me olisimme moraalisia ja tekisimme asiat oikein, korosti Purra Radio Deissä.
– Valtion politiikassa on aina mukana intressit, vaikka se olisi solidaarista tiettyyn pisteeseen asti. Avointen sydänten politiikka valtion toimintatapana ei ole kestävää, tutkija linjasi.
Yhtä paljon suomalaiseksi ja somaliksi itsensä identifioiva Maryan Abdulkarim oli studiossa täysin vastakkaista mieltä Purran kanssa. Seitsemänvuotiaana Somaliasta Tampereelle muuttanut kansalaisaktivisti ja Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtaja sanoi hämmästelevänsä, kuinka pakolaiskriisistä ylipäänsä voidaan keskustella puhumalla hintalapuista ja kiintiöistä.
– Meidän pitää pystyä avaamaan rajat ja meidän pitää pystyä ottamaan tänne ihmisiä, joilla on hätä. Ei ole kysymys siitä, missä menevät kantokyvyn rajat. Silloin kuin puhutaan talousrealiteeteista, mennään tosi kauas inhimillisyydestä ja perusihmisarvoista.
Maailmassa on arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 60 miljoonaa ihmistä pakolaisina. Syyrian vuosia jatkunut sota on ajanut kodeistaan reilusti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Sotaa pakenevia turvapaikanhakijoita virtaa myös Eurooppaan, joka on kohdannut pahimman pakolaiskriisin sitten toisen maailmansodan.
Suomeen on tullut viikon ajan muutamia satoja turvapaikanhakijoita päivittäin. Vuoden loppuun mennessä Suomeen odotetaan saapuvaksi 30 000 turvapaikanhakijaa. Eurooppaan on tänä vuonna tullut meriteitse puolisen miljoonaa siirtolaista.
Kuuntele Riikka Purran ja Maryan Adbulkarimin keskustelu kokonaisuudessaan Viikon debatin ohjelma-arkistosta. Debatti uusitaan Radio Deissä sunnuntaina 27.9. klo 20. Torstaina 24.9. klo 9 Radio Dein Ajankohtaistunnilla kuullaan kansainvälistä rauhanvälitysverkostoa johtavan Antti Pentikäisen haastattelun aiheeseen liittyen.