Kristillisten ohjelmien kuuntelijoilla on usein mahdollisuus olla yhteydessä ohjelman tekijöihin. Usein palautteet lasketaan kymmenissä tai sadoissa, mutta Intiassa tulee puolen vuoden aikana tuhansia yhteydenottoja.
Monet intialaiset arvostavat sitä, että he saavat kuulla radio-ohjelmaa omalla äidinkielellään. Yksi tamilinkielisen Toivoa naisille -ohjelman kuuntelijoista kertoo, ettei hän jätä ainoatakaan jaksoa väliin.
– Upeaa, että voin kuunnella Jumalan sanaa omalla äidinkielelläni. Äidinkieleni on tamil, mutta asun paikassa, jossa toinen kieli on pääkieli. Pidän naisille suunnatusta ohjelmasta, koska siinä käsitellään myös naisen arkea. Minulla on kolme lasta, joten kasvatukseen liittyvät asiat kiinnostavat.
Tamilinkielisisten ohjelmien kuuntelijoilta on tänä vuonna tullut noin 2400 tekstiviestiä, puhelua ja kirjettä. Vaikka ohjelmaa tehdään naisille, kuuntelijoissa on myös miehiä, ja miehet antavat palautetta naisia useammin.
Toivoa naisille 70 kielellä
Yhteensä 70 kielellä eri puolilla maailmaa kuultava Toivoa naisille -ohjelma avaa kristinuskon ydintä ja tukee kuuntelijoiden arkea käsittelemällä esimerkiksi ystävyyttä, terveyttä tai parisuhdetta.
Ohjelmat tuottaa kansainvälinen medialähetysjärjestö TWR (aiemmin Trans World Radio). Ne ovat osa Toivoa naisille/Hanna-työtä, jossa suomalaiset ovat mukana Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) kautta. Suomalaiskristityt kustantavat ohjelmia ja niiden radiointia 9 kielellä, joita Intiassa ovat gujarati, hindi, orija ja tamil.
Monet intialaiset kertovat viesteissään, puhelinsoitoissaan tai kirjeissään kuuntelevansa Toivoa naisille -ohjelmaa säännöllisesti. He nimeävät sen jopa suosikkiohjelmakseen. Hindinkielinen kuuntelija sanoo, että koko perhe kuuntelee säännöllisesti:
– Saamme siitä paljon hyödyllistä tietoa ja se vahvistaa uskoamme.
Hindinkieliseen Toivoa naisille -ohjelmaan on tullut vuoden 2017 aikana lähes 3000 palautetta, ja lähes puolet keskusteluista on liittynyt hengelliseen elämään ja kasvuun. Orijankieliseen ohjelmaan on tullut yli 4200 yhteydenottoa.
Radio palvelee myös lukutaidottomia
Radio-ohjelmat palvelevat myös lukutaidottomia. Gujaratin osavaltiossa asuva lukutaidoton 85-vuotias nainen kertoo kuuntelevansa cd-levyille tallennettuja ohjelmia ryhmässä, johon kuuluu kuusi naista.
– Sukuni ei ole kristitty, mutta eräs Herran palvelija johdatti perheemme kristilliseen uskoon. Hän kertoi meille Toivoa naisille -ohjelmasta ja toi meille cd-levyt. Ohjelma on vaikuttanut elämäämme, kun opimme hengellisen elämän periaatteita.
Gujaratinkieliseen Toivoa naisille -ohjelmaan on tullut kuluneen vuoden aikana noin 1400 yhteydenottoa. Eniten kuuntelijat ovat halunneet keskustella hengellisen elämän kysymyksistä.