Hyvät: Netflixin uusi elokuva Neitsyt Mariasta ei ole täysin raamatunmukainen, mutta tavoittaa evankeliumien ytimen Yleinen: Muistokirjoitus: Antero Laukkanen tiesi, että rukouksen tililtä kate ei lopu

Radion kautta toivoa Intian naisille

 

Anu Immanuel ja Evangelina Satyanand työskentelevät Trans World Radion palveluksessa. Kuva: Jenniina Nummela

Radiolähetysjärjestö Trans World Radion intialaistyöntekijät Anu Immanuel ja Evangelina (Eva) Satyanand vierailivat kesäkuussa Suomessa Medialähetys Sanansaattajien kutsumana. He muistuttavat, että naisia kohdellaan Intiassa vielä monin paikoin toisen asteen kansalaisina. Esimerkiksi Gujaratin osavaltiossa, jossa Satyanand työskentelee, 50 prosenttia naisista on kokenut raiskauksen. 70 prosenttia naisista on uhattu sanallisesti ja 62 prosenttia on kokenut tuen ja kunnioituksen puutetta.
Lukuisissa intialaisperheissä naiset kantavat kaiken vastuun miesten juopotellessa ja lorvaillessa. Naiset toivon lähteellä -radio-ohjelma on kuitenkin avannut monen miehen silmät näkemään puolisonsa arvon.

 

Monen intialaisnaisen tehtävä on omasta terveydestään piittaamatta huolehtia perheestä sekä ruokkia miehensä, lapsensa ja appivanhemmat.

Sekl neliöb. 20.-26.12.

– Monet miehistä eivät käy töissä. Esimerkiksi Delhin slummien miehistä enemmistö on tekemättä työtä. He vain juovat ja kuluttavat aikaa. Naiset hankkivat elannon samalla, kun heillä on monta lasta ruokittavanaan, Anu Immanuel kertoo oman kotikaupunkinsa tilanteesta.

Kaupungeissa naisten asema on parempi kuin maaseudulla tai slummeissa. Kun kylissä naisten tulee pysytellä kotonaan ja peittää kasvonsakin miehiltä, kaupungeissa naiset voivat vapaasti rakentaa uraa vaikkapa tieteessä tai politiikassa. Naisten asemaan Intiassa on saavutettu myös merkittäviä parannuksia. Siitä kertoo muun muassa se, että maan nykyinen presidentti on nainen. Yhä useampi tiedemies on nainen, ja onpa Intia lähettänyt naisastronautinkin avaruuteen.

Radio naisten tukijana

Anu Immanuel ja Eva Satyanand ovat työssään huomanneet, että radio on tehokas keino tukea naisia. Kansainvälisellä radiolähetysjärjestö Trans World Radiolla (TWR) on In­tiassa 146 ohjelmaa 67 eri kielellä. Immanuel työskentelee TWR-­Intian ohjelmajohtajana. Satyanand työskentelee Hanna-projektissa Gujarati-osavaltiossa. Hän huolehtii gujaratinkielisten naisille suunnattujen radio-ohjelmien äänityksistä ja kääntää Hanna-projektin materiaaleja englannista gujaratiksi.

TWR tuottaa Naiset toivon lähteellä -ohjelmaa, jota voi kuulla Intiassa kahdeksalla eri kielellä. Anu Immanuel ja Eva Sayanand ovat yhtä mieltä siitä, että kristinuskolla on naisille hyvin positiivinen ja toiveikas sanoma.

– Kerromme naisille, että nainen ja mies ovat samanarvoisia Jumalan silmissä, Immanuel sanoo.

Naisille suunnattu ohjelma muuttaa myös miehiä. Kuulijapalautteen perusteella monet miehet ovat ohjelmaa kuunneltuaan oppineet arvostamaan vaimoaan enemmän.

– Jotkut miehet sanovat, että he ovat muuttuneet, koska nyt he ovat vasta ymmärtäneet, kuka nainen on ja mitä hän käy läpi, Anu Immanuel iloitsee.

Intiassa merkittävä kristittyjen vähemmistö

Hinduvaltaisessa Intiassa elää merkittävä kristittyjen vähemmistö. Vaikka heidän osuutensa on lähteestä riippuen vain 2,3-9 prosenttia koko maan väestöstä, se tarkoittaa kuitenkin kymmeniä miljoonia kristittyjä. Intian väkiluku on tällä hetkellä noin 1,2 miljardia.

Intiassa evankeliumin julistamisessa on omat haasteensa. Keskiverto intialainen ei tiedä paljoakaan kristinuskosta. Sitä pidetään yleisesti vierasmaalaisten uskontona.

Kristityt kärsivät paikoin myös vainoista. Uskoon tulleet saatetaan sulkea kodin ja yhteisön ulkopuolelle. Joissain kylissä uskonnonvastaiset aktivistit tulevat häiritsemään kokoontumisia ja he saattavat jopa pahoinpidellä saarnaajan.

 

Aiheesta lisää tänään ilmestyneessä Uusi Tie -lehden numerossa 30-31/2012.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie