Evankeliset kristityt ovat osanneet odottaa, että tällaiseen uutiseen vielä havahdutaan Ranskassa, lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin Ranskassa työskentelevä lähetti Mikko Haakana kertoo.
Haakanan mukaan tunnelma Ranskassa on ollut iskujen jälkeen hyvin jännittynyt. Heidän seurakuntansa Lyonin suurkaupungissa aikoo kuitenkin jatkaa evankeliointityötä, ja myös maahanmuuttajien tavoittamista, entiseen tapaan.
Ranskassa viime viikolla tapahtunut joukkomurha ei yllättänyt maassa Fida Internationalin ja Lahden helluntaiseurakunnan lähetteinä työskenteleviä Mikko ja Marie-Laure Haakanaa. Lyonin miljoonakaupungin kupeessa asuvat Haakanat ovat tehneet maassa siirtolaistyötä jo vuosia ja tuntevat hyvin ranskalaisen ajatusmaailman. Muun muassa torityön kautta he ovat myös useita kertoja viikossa kosketuksissa maahanmuuttajaväestön kanssa.
– Oikeastaan on ihme, ettei tällaista ole tapahtunut enempää eikä aiemmin. Evankeliset kristityt ovat osanneet odottaa, että tällaiseen uutiseen vielä havahdutaan Ranskassa, Mikko Haakana kertoo.
Taustalla eristäytyneiden nuorten radikalisoituminen
Huolen taustalla ovat olleet paitsi kantaväestön ja maahanmuuttajien väliset jännitteet, myös erityisesti rikoksiin syyllistyneiden maahanmuuttajanuorten radikalisoituminen vankiloissa. Eristäytyneet nuoret ovat olleet helppo saalis radikaalille islaminuskolle.
– Kysymys on myös teologinen. Islamin mukaan ainoa varma tapa päästä paratiisiin ansaitaan marttyyrikuolemalla jihad-taistelussa. Viimeaikaiset Lähi-idän tapahtumat ovat rohkaisseeelämään tämänkaltaista uskoa todeksi käytännössä, Mikko Haakana toteaa.
Hän arvelee, että surmatöihin osallistuneet miehet julistetaan sankareiksi paitsi Lähi-idässä, niin myös joissakin Ranskan suurkaupunkien lähiöissä.
Iskun jälkeen miljoonat ranskalaiset ovat osallistuneet mielenosoitukseen sananvapauden puolesta osoittaen samalla tukeaan kuolleiden perheenjäsenille. Myös Lyonin metropolialueella hallinto on kutsunut ihmisiä viettämään hiljaisia hetkiä sananvapauden puolesta. Vaikka uutislähetyksissä on korostettu kansan yhtenäisyyden merkitystä, tunnelma maassa on ollut hyvin jännittynyt. Vaarana on ollut myös mellakoiden puhkeaminen attentaatin aiheuttaman vastareaktion seurauksena. Ranskassa on viime vuosina nähty laajoja nuorisomellakoita.
– Mellakat syttyvät melko nopeasti ja herkästi. Viime päivien tapahtumat saattavat yllyttää joitain kansanosia hyvinkin voimakkaisiin mielenilmaisuihin, Mikko Haakana sanoo.
– Seuraamme seurakunnassamme tarkasti, mitä ympärillä tapahtuu. Meillä oli viime viikolla rukousviikko ja jatkamme yhteistä rukousta.
”Ihmiset etsivät totuutta ja oikeita vastauksia”
Haakanat eivät usko, että Pariisin tapahtumat tulevat juurikaan muuttamaan heidän siirtolaistyötään. Esimerkiksi torievankeliointityötä on tarkoitus jatkaa samalla tavalla kuin aikaisemminkin.
– Luulisin, että tällä hyvin ikävällä tapahtumalla saattaa olla jopa myönteinen vaikutus työhömme. Evankeliumin sanoma levittää toivoa ja rakkautta. Ihmiset etsivät totuutta ja oikeita vastauksia.
Puolet Ranskan yli 60 miljoonasta asukkaista ilmoittaa kuuluvansa katoliseen kirkkoon, ja kolmannes vakuuttaa olevansa ateisteja. Muslimeja on yli 5 miljoonaa. Herätyskristittyjä arvioidaan olevan noin puoli miljoonaa.