Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Räsänen oikeusasiamiehen ratkaisusta: ”Hyvä mieli”

 

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) pitämä puhe Kansanlähetyspäivillä heinäkuussa ei johda toimenpiteisiin, sanoo oikeusasiamies. Oikeusasiamiehelle tehtiin puheesta 41 kantelua. Räsänen kertoo Facebook-sivuillaan saaneensa oikeusasiamieheltä perusteellisen vastauksen, josta jäi ”hyvä mieli”.

Räsänen sanoi Kansanlähetyspäivillä, että kristitty voi pahimmassa tapauksessa joutua toimimaan vastoin lakia, jos laki on ristiriidassa Raamatun opetusten kanssa. Räsänen korosti puhettaan seuranneessa julkisessa keskustelussa, että puheeseen liittyvässä uutisoinnissa hänen sitaattinsa oli irrotettu asiayhteydestään ja että Suomen lakia on lähtökohtaisesti aina noudatettava.

Kanteluissa Räsäsen moitittiin yllyttäneen lain vastaiseen toimintaan, loukanneen vähemmistöjä ja toimineen ministerivalan vastaisesti.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan Räsäsen matka Kansanlähetyspäiville oli henkilökohtainen. Kutsu tilaisuuteen ja matkan järjestelyt oli hoidettu yksityisesti.

Jääskeläinen toteaa, että oikeus puhua kirkollisessa tilaisuudessa vakaumuksensa mukaisista uskonnollisista arvoista ja opeista koskee myös valtioneuvoston jäsenenä olevia henkilöitä.

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa