Helsingin Sanomien päätoimittajana parikymmentä vuotta työskennellyt Reetta Meriläinen katsoo, että Helsingin piispa Teemu Laajasalon ympärillä käytävä keskustelu on kuin paluuta pienten maalaiskylien keskustelukulttuuriin.
Helsingin Sanomien päätoimittajana vuosina 1991-2011 työskennellyt Reetta Meriläinen kuvaili tänään perjantaina Radio Dein Jälki-istunto-ohjelmassa piispa Teemu Laajasalon ympärillä vellovaa keskustelua uusmoralismiksi.
– Ollaan palattu pienten maalaiskylien tyyliin, että on ihmisiä, jotka vartioivat yleistä moraalia ja joilla on tiukat kannat siitä, mitä saa ja ei saa tehdä. On tiukkoja kantoja, joiden takaa ei yritetä ymmärtää muita, sanoi Meriläinen Radio Dein perjantaiaamun suorassa lähetyksessä.
Filosofiassa moralismi merkitsee tiukkojen kantojen ottamista ja haluttomuutta ymmärtää muita näkemyksiä.
– Moralismi on jopa etiikan vastakohta. Etiikassa pyritään miettimään, mikä on oikein ja mikä väärin, mutta moralismissa sitä ei tehdä. Toimitaan vain sen mukaan, mikä itsestä on oikein ja unohdetaan muut.
– Moralismi tuottaa tuomitsevaa kannanottoa. Se tuottaa keskustelua, jossa ei selvästi ole halua ymmärtää vastapuolen perusteluita tai kantoja. Se ei johda mihinkään eikä siitä tule koskaan hyvää lopputulosta, nykyään Naisten Pankki -hyväntekeväisyysjärjestön ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva Meriläinen katsoo.
– Ihmiset ovat alkaneet ottaa Jumalan roolia ja jakavat tuomioita toisilleen. Armo ja halu ymmärtää toisen ajattelua puuttuvat täysin. Tästä ollut kysymys Laajasalon ja Halla-ahon liittyvässä keskustelussa.
”Jos löydät pahantekijän ja epäkohdan, ja nostat sen Twitter-seuraajillesi, niin saat hyveellisen kuvan lyttäämällä sitä yhtä ihmistä.”
Piispa Teemu Laajasalo on saanut laajasti kritiikkiä Jussi Halla-ahon kutsumisesta Jyväskylän Kirkkopäivien tilaisuuteen.
Tilaisuutta ovat kritisoineet muun muassa Helsingin ja Vantaan yhteisten kirkkovaltuustojen puheenjohtajat Hanna Mithiku ja Eve Rämö ja Itä-Suomen yliopiston teologisen osaston professori Ilkka Huhta ja Diakonia-ammattikorkeakoulun yliopettaja Mikko Malkavaara. Huhta ja Malkavaara peruivat osallistumisensa Kirkkopäivien juhlaseminaariin vastalauseena Halla-ahon osallistumiselle.
259 ihmistä lähetti vetoomuksen Kirkkopäivien järjestäjille Halla-ahon, Laajasalon ja koomikko Joonas Nordmanin sananvapautta käsittelevän keskustelun perumiseksi.
Radio Dein Jälki-istunnossa Reetta Meriläisen kanssa tapaus-Laajasalosta keskustellut Ylen toimittaja Sanna Ukkola arvioi median olevan osasyyllinen uusmoralismin esiinnousuun.
– Vellotaan siinä, että mitä kenestäkin sanotaan sosiaalisessa mediassa. Se on osittain median luoma asia. Kiinnostava ilmiö on ihmiset, jotka vahtivat toisten toimintaa. Henkilöt saavat peukutuksia siitä.
– Se on keino nostaa itseä. Jos löydät pahantekijän ja epäkohdan, ja nostat sen Twitter-seuraajillesi, niin saat hyveellisen kuvan lyttäämällä sitä yhtä ihmistä, Ukkola analysoi.
”Nykyajan ilmapiirissä on mielenkiintoista se, että kuljetaan kohti suvaitsevaisuutta, mutta ollaan joissakin asioissa ahdasmielisiä.”
Kolmantena keskustelijana Radio Dein Jälki-istunnossa vieraillut MTV:n uutistuottaja Jouni Sipilä huomautti, että perinteisesti moralismi on määritelty vanhoilliseksi ja ahdasmieliseksi.
– Nykyajan ilmapiirissä on mielenkiintoista se, että kuljetaan kohti suvaitsevaisuutta, mutta ollaan joissakin asioissa ahdasmielisiä, Sipilä huomautti.
Halla-aho-paheksunnan keskelle joutunut Helsingin piispa Teemu Laajasalo on joutunut ennen Kirkkopäivä-vellontaa selvittelemään ja pyytämään anteeksi kirjanpitoon liittyvää huolimattomuuttaan entisessä yrityksessään TL Opetus Oy:ssä. Laajasalo tuomittiin tapauksen johdosta sakkoihin tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta.
– Sosiaalisen median painostusryhmät saavat aikaan sen, että vaadimme anteeksipyyntöön rituaalin. Sitten joudutaan pyytämään anteeksi niin paljon, että anteeksipyyntö alkaa menettää merkitystään. Siinä tilanteessa potkuihin voi riittää yksi twiitti tai väärä sana, Sanna Ukkola arvioi.
– Tämä on mielipideterroria. Vaikka jokaisella onkin vastuu siitä mitä sanoo tai kirjoittaa, kuului Reetta Meriläisen arvio uusmoralismin ja sosiaalisen median symbioosista.
Radio Dei lähettää Teemu Laajasalon ja Jussi Halla-ahon keskustelun suorana lähetyksenä lauantaina 18. toukokuuta kello 19.30 alkaen.
Kuuntele Reetta Meriläisen, Sanna Ukkolan ja Jouni Sipilän keskustelu Radio Dein Jälki-istunnossa. Toimittajana Mikael Juntunen [Radio Dei 10.5.2019]:
Jälki-istunto kuullaan Radio Deissä suorana lähetyksenä perjantaisin kello 9.05-10.00 ja uusintana kello 13.05-14.00.