Rehtorille vakava huomautus, koska koulussa oli lausuttu päivittäin ruokarukous ja laulettu aamunavauksessa virsiä

 

Kuvituskuva: Pixabay

Aluehallintoviraston päätöksen mukaan oppilaat ja heidän huoltajansa eivät ole voineet aidosti valita, osallistuuko oppilas uskonnonharjoittamiseen vai ei.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on 26.8.2024 antanut kantelupäätöksen, jolla aluehallintovirasto antaa vakavan huomautuksen Lapinlahdella sijaitsevan Paloisten koulun rehtorille uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä koulupäivien yhteydessä oppilaiden ja heidän huoltajiensa perusoikeuksia vaarantavalla tavalla. Rehtorilla on käytännön vastuu opetuksen järjestämiseen liittyvistä ratkaisuista kouluyhteisössä, Itä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa todetaan.

Aluehallintovirasto antoi vakavan huomautuksen siitä, että rehtori on laiminlyönyt velvollisuutensa noudattaa lainsäädäntöä ja määräyksiä uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisessä koulupäivien aikana. Koulussa on lausuttu päivittäin ruokarukous ja aloitettu koulupäivä aamunavauksella laulamalla virsiä tai osia siitä.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Itä-Suomen aluehallintovirasto arvioi, että oppilaat ja heidän huoltajansa ovat menettäneet todellisen ja aidon vapauden valita, osallistuuko oppilas uskonnonharjoittamisen piirteitä sisältäviin tilaisuuksiin. Koulun perinteillä ja kasvatusperiaatteilla ei voida perustella sitä, että joku vastoin tahtoaan joutuisi koulussa osallistumaan uskonnon harjoittamiseen.

Aluehallintovirasto kiinnitti päätöksessään myös Lapinlahden kunnan huomiota siihen, että opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppilaiden ja heidän huoltajiensa oikeudet toteutuvat. Perusopetuksen järjestäjä on vastuussa oppilaiden ja heidän huoltajiensa uskonnonvapauden turvaamisesta. Opetuksen järjestäjällä on kokonaisvastuu huolehtia siitä, että sen kaikissa kouluissa myös käytännössä noudatetaan perusopetuksen järjestämisestä annettuja säädöksiä, määräyksiä ja ohjeita.

Asia tuli vireille aluehallintovirastoon hallintokanteluna marraskuussa 2023.

STT