Kirjallisuuden ystävä ja suurkuluttaja Reijo Telaranta arvioi kirjoja seurakuntalaisen blogissa. Blogissaan hän arvioi kirjoja laidasta laitaan. Kirjoilla on ollut hänelle tärkeä merkitys lapsuudesta asti.
Kuka olet ja keitä perheeseesi kuuluu?
Olen erilaisista kustannustoiminnan tehtävistä eläkkeelle jäänyt talousneuvos, jonka elämässä kirjoilla on lapsuudesta asti ollut tärkeä merkitys. Eläkkeelle jäätyäni tein viisi vuotta TV7-kanavalle erilaisia keskustelu- ja opetusohjelmia sekä viikoittaista Kirja ohjelmaa, jossa vierainani oli kristillisiä kirjailijoita. Lopetettuani Kirja ohjelman olen jatkanut kristillisten kirjojen käsittelyä kirjablogissani. Sinne on kertynyt tekstit jo lähes seitsemästäsadasta kirjasta. Perheeseeni kuuluu vaimoni Kaija sekä neljä koiraa.
Kuinka vuosi 2017 on käynnistynyt?
Päättynyt vuosi merkitsi elämässämme suuria muutoksia. Myimme talomme Järvenpäässä. Ostimme tilalle rivitaloasunnon Vammalasta. Jätimme sen ”vanhuuden varaksi” ja ryhdyimme kunnon maalaisiksi asumalla metsien keskellä olevassa vanhassa maalaistalossa. Tämä vuosi on alkanut rauhallisesti. Kotoudutaan uusiin maisemiin ja verkostoihin. Järjestetään joka toinen sunnuntai kotonamme Pihlavan pirtissä Mettämaan Majatalokahveet, joilla käsitellään kristinuskon hankalia kysymyksiä. Tervetuloa mukaan!
Vietämme uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuotta. Millaista uskonpuhdistusta nyt tarvittaisiin?
Tutkimukset kertovat, että Raamattuun sitoutuneet, Jeesuksesta todistavat ja yhdessä paljon rukoilevat seurakunnat kasvavat. Tällaisissa seurakunnissa julistetaan ns. perinteistä kristinuskoa, mutta tapa, jolla evankeliumi kerrotaan, on tämän ajan ihmisiä puhutteleva. Liberaalit ja maailmaan mukautuvat kirkot ja seurakunnat sitä vastoin menettävät jatkuvasti jäsenistöään. Olisikohan meillä tuossa jotain opittavaa? Merkitsisikö uusi uskonpuhdistus mm. raskaiden virkarakenteiden keventämistä ja yleisen pappeuden ottamista todesta myös käytännössä? Lutherin uskonpuhdistus siivosi pois vääristymiä, jotka olivat vuosisatojen kuluessa kertyneet Rooman kirkon elämään. Uudessa uskonpuhdistuksessa olisi mentävä vielä pitemmälle kohti ensimmäisiä kristillisiä seurakuntia.
Mikä on parasta siinä, että saa asua Suomessa ja olla suomalainen?
Suomen luonto vuodenaikojen vaihteluineen on mahtavan hieno asia. Metsät, järvet ja meren saaristot ovat vailla vertaa. Suomessa voi eläkkeellä ollessaan asua kuttujen, kanojen ja koirien kanssa vanhassa maalaistalossa luonnon ja metsien keskellä, ja olla netin kautta yhteydessä aivan minne tahansa.
Luet paljon kirjoja. Mikä kirja teki sinuun viimeksi erityisen suuren vaikutuksen? Miksi?
Minuun teki suuren vaikutuksen Augustinuksen joulunajan saarnoista julkaistu kirja Jumala syntyi ihmiseksi. Läntisen kristikunnan suurimman teologin ja kirkkoisän saarnojen syvällinen viisaus, herkkä runollisuus ja kielellinen taituruus saa toivomaan vastaavaa raamattukeskeisyyttä ja itsensä peliin laittamista myös oman aikamme saarnaajilta.
Kuka on lempikirjailijasi?
Minulla ei ole erityistä lempikirjailijaa. Teosta arvioidessani kirja on minulle kirjailijaa tärkeämpi. Joskus paljon hyviä kirjoja julkaissut kirjailija epäonnistuu ja esikoiskirjailija hämmästyttää kypsyydellään. Kirjallisuuden genret ovat niin erilaisia, että yhden kirjallisuuslajin tai jonkun lajin kirjailijan nostaminen muiden yläpuolelle olisi epäoikeudenmukaista.
Millainen on hyvä hengellinen kirja?
Teoksena hengellistä kirjaa on arvioitava samoin kriteerein kuin mitä tahansa kirjaa. Hengellisyys ei anna lupaa hutilointiin ulkoasussa, kielenhuollossa tai sisällön jäsentelyssä. Hyvän kirjan hengellisyys ja kristillinen sanoma ovat kuin pihvi maittavan hampurilaisen sisällä. Hyvä kirja tavoittaa lukijansa, ravitsee ja rohkaisee, eikä jää ”varastomenestykseksi”.
Millaisia hengellisiä kirjoja toivoisit kustannettavan enemmän?
Suomessa kustannetaan paljon hyvää kristillistä kirjallisuutta. Kristityille on tarjolla runsaasti opetusta, kehotusta, julistusta ja hoivaamista. Näin pitää toki ollakin. Kirjakaupoissa on yhä enemmän tarjolla myös sellaista hengellistä ja henkistä kirjallisuutta, joka johtaa lukijoitaan kuivien kaivojen ja myrkyllisten lähteiden luo. Tässä perinteisesti kristillisessä Suomessa elää kasvava joukko pakanoita ja usko vieraantuneita. Osalla heistä ei ole mitään tietoa Jeesuksesta ja kristinuskosta. Toisilla on täysin väärät käsitykset. Molemmille ryhmille tarvitaan kirjoja, jotka sen sijaan, että ruokkisivat muutenkin jo pulskia lampaita, lähtevät etsimään ja kutsumaan niitä, jotka ovat harhautuneet omille teille, pudonneet rotkoihin tai nääntyneet vedettömien purojen äärelle. On tavoiteltava myös niitä eksyneitä lampaita, joista Jeesus puhuu Matteuksen ja Luukkaan evankeliumeissa.
Kenet historian henkilön haluaisit tavata (poislukien Jeesus)?
Apostoli Paavalin. Kävisin kysymässä häneltä, millä meidän aikamme keskenään riitelevät ja toisiaan somessa nokkivat kristityt saisi lopettamaan kehällisistä asioista nahistelu, keskittymään kristinuskon ytimeen sekä yhdessä todistamaan maailmalle Jeesuksesta, joka on meidän yhteinen Vapahtajamme.