Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Rikosseuraamuslaitos tukee hengellistä vankilatyötä

 

Hengellinen vankilatyö saa viranomaisilta henkistä kannatusta. Työn kulut jäävät yhteisöille. Kuvassa helluntaiherätyksen vankilatyön esittelypiste.

Toimintaa, koulutusta ja yhteistyötä kehittämällä vankien ja heidän perheidensä tukemista voidaan entisestään parantaa, todettiin Rikosseuraamuslaitoksen (RISE) ja kirkkojen työkokouksessa 4. marraskuuta. Kirkkohallituksen tiloissa Helsingissä pidetyn tilaisuuden aloitteentekijänä toimi Kirkon vankilasielunhoidon neuvottelukunta.

Kirkkokunnista ja hengellisistä yhteisöistä tapaamisessa olivat edustettuina Suomen evankelisluterilainen kirkko, Ortodoksinen kirkko, Vapaakirkko, Adventtikirkko, Baptistikirkko, Pelastusarmeija ja helluntaiherätys.

Rikosseuraamuslaitoksen edustajat kertoivat lakimuutosten ja kustannusleikkausten vaikutuksista vankiloiden toimintaan. Yhteistyön ja verkostoitumisen kehittäminen myös eri kirkkokuntien, seurakuntien ja näiden koulutettujen vapaaehtoistyöntekijöiden eli vankilalähettien kanssa nähtiin välttämättömänä. Vankeinhoito ei yksinään selviä sille asetetuista tavoitteista.
Yhteistyön merkitys korostuu myös kokonaisvaltaisen auttamisen näkökulmasta. Todettiin, ettei hengellinen apu yksin riitä. Vankien kohtaamisessa on tärkeä huomioida myös psyykkisten, fyysisten ja sosiaalisten tarpeiden tukeminen.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Hoito- ja kuntoutusohjelmia yhtenäistetään

Rikosseuraamuslaitoksen tulevaisuuden linjauksiin kuuluvat rangaistuslaitosten hoito- ja kuntoutusohjelmien yhtenäistäminen sekä rangaistusaikaisten suunnitelmien kehittäminen. Linjaukset koettiin tärkeinä niin vankilalähettien työn kuin myös kristillisten vankilaosastojen tulevaisuuden kannalta. Helluntaiherätyksen Kristillisellä alkoholisti- ja narkomaanityö Kan ry:llä on oma hoito- ja kuntoutusosasto Riihimäellä. Myös Vaasassa toimii kristillinen osasto.

Tapaamisessa sai vastauksen myös vankilalähettien kysymys niin sanotun sellityön vähenemisestä. Uusia mahdollisuuksia vangin ja vankilalähetin kahdenkeskiseen tapaamiseen etsitään vankilakohtaisesti. Tapaamisten järjestämisessä on avainasemassa vankilan pappi tai diakoni. Tapaamiset voidaan huomioida myös vangin henkilökohtaisessa rangaistusajan suunnitelmassa.Muodostuvien yhteyksien toivotaan auttavan vankia myös vapautumisen jälkeen.

Kokouksessa nousi esille myös vapaaehtoistyöntekijöiden koulutus. Kristillinen vankila- ja kriminaalityön yhteistyöverkosto valmistelee koulutuspakettia, joka antaa valmiuksia työhön vangittujen ja heidän läheistensä kanssa sekä vahvistaa sielunhoidollisia osaamista. Koulutuksella varmistetaan myös vapaaehtoistyöntekijän ajanmukaiset tiedot rikosseuraamusjärjestelmästä sekä verkoston muista toimijoista.

Ensimmäiseen koulutuspakettiin liittyvä valtakunnallinen tapahtuma sijoittuu loppusyksyyn 2012.