”Rippikoulu oli ehdottomasti yksi elämäni parhaimmista kokemuksista! Siellä sain muun muassa rohkeutta olla oma itseni, paljon uusia ystäviä sekä tärkeimpänä kuulla Jumalan sanaa ja laadukkaita opetuksia!”
Jos kysyt tuntemiesi aikuisten kesälomasuunnitelmia, niin kuinka moni heistä vastaisi seuraavasti: ”No ainakin lähden yhden tai kahden viikon leirille, jossa vietetään aikaa elämän suurimpien kysymysten äärellä. Jutellaan vaikka elämän olemassaolosta ja sen tarkoituksesta, kuolemasta, ihmissuhteiden merkityksestä ja iankaikkisuudesta.” Veikkaan, ettei kovin moni vastaisi näin, ellei tuttavapiiriisi kuulu lähinnä seurakunnan työntekijöitä. Mutta jos kysyisit samaa suomalaisilta viisitoistavuotiailta nuorilta, olisi vastaus toisenlainen, sillä edelleen reilusti yli puolet suomalaisista nuorista osallistuu rippikouluun, ja suurin osa käy sen leirimuotoisena.
Riparilla nuoret ja aikuiset ovat yhdessä isojen kysymysten äärellä, niin riparilaiset, isoset kuin ohjaajat. Ja toisin kuin joskus kuulee väitettävän, monet nuoret ovat tänäkin päivänä erittäin kiinnostuneita oppimaan lisää kristinuskosta, kun siihen tarjoutuu sopiva tilaisuus. Esimerkiksi viime kesänä Raamattuopiston ripareilla ohjaajat pääsivät vastaamaan mm. seuraaviin kysymyksiin:
- Mistä Jumala on tullut?
- Mistä Raamatun alkusanat ovat tulleet, tiedetäänkö sitä?
- Miten tunnistaa Jumalan johdatus, kun tulevaisuus vaikuttaa niin avonaiselta?
- Pitääkö olla kaikesta samaa mieltä Jeesuksen kanssa, jotta pääsee taivaaseen?
- Mikä on parannuksen tekemisen ja synnistä luopumisen osuus pelastumisessa ja uskossa?
- Mitä kirkko tekee yksinäisyyttä vastaan?
- Voimmeko todella luottaa Jumalaan aina?
- Miten kohdata lähimmäinen, jolla on vaikeaa?
- Mistä tietää, että on “oikealla tavalla uskossa”?
”Meistä on tärkeää, että nuorilla on mahdollisuus kysyä kaikesta, mitä mielen päällä on. Joskus se tarkoittaa visaisten teologisten ongelmien pohtimista ja joskus vuorostaan sen tutkimista, missä ovat maailman suurimmat urut tai miten linnun polvet toimivat. Kaikenlaisiin kysymyksiin vastaaminen osoittaa, että nuoret otetaan tosissaan ja heidän pohdinnoillaan on merkitystä. 15-vuotias on erityisessä pisteessä oman kehityksensä ja itsenäistymisensä äärellä ja siksi on hienoa, että rippikoulu osuu juuri tuohon pisteeseen. Se on pysähtymispaikka omien ajatusten ja maailmankatsomuksen äärelle. Siksi rippikoulu ei ole vain katekismuksen kertausta, vaan käymme läpi ja pohdimme paljon myös arkiseen elämään, omaan persoonaan ja omaan kasvuun liittyviä kysymyksiä.” pohtii Raamattuopiston nuorisopastori Timo Liiri.
Vastausten saaminen Raamattuun, kristittynä elämiseen ja tarvittaessa ihan mihin vaan liittyen on siis tärkeää, mutta yhtä tärkeää on, että rippileiri on ainutlaatuinen mahdollisuus viettää paljon aikaa yhdessä ja oppia asioita myös sen kautta.
”Kun kysymme nuorilta palautetta leireistä, niin useimmiten positiivisina asioina mainitaan eri puolilta Suomea tuleviin uusiin kavereihin tutustuminen, motivoituneet isoset ja mahdollisuus olla rauhassa oma itsensä ilman koulussa ja kotipaikkakunnalla vaikuttavia rooleja. Meidän riparimme kestävät 12 päivää ja siinä ajassa ehtii hyvin huomata sen, miten uusia yhteyksiä ja ystävyyksiä syntyy. Itsekin pidän rippikouluista ja ne ovat usein kesäni kohokohta. Samaa sanovat myös isosemme, jotka antavat kaksi viikkoa kesälomastaan, jotta voivat olla mukana tekemässä mahdollisimman hyvää riparia uusille nuorille. Heillä on motivaatiota ja intoa, joka näkyy ja vaikuttaa.” Liiri toteaa.
Vuoden 2024 rippikoulujen ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä seurakunnissa ja järjestöissä. Tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja, joista varmasti löytyy jokaiselle se sopiva. Myös Raamattuopiston loppukesän leirillä on vielä muutamia paikkoja jäljellä. Lisätiedot löydät nettisivuiltamme nuoret.sro.fi/riparit.