Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Risto Tiainen tekee ”vapaaTAHTOIStyötä”

 

Risto Tiaiselle on myönnetty Kirkkopalvelujen seurakuntatyön kultainen ansiomerkki. Kuva Petri Tiusanen.

Uukuniemen Niukkalasta kotoisin oleva Risto Tiainen opiskeli Savonlinnassa autonasentajaksi ja päätyi Mikkelin kautta Parikkalaan. Siellä hän perusti perheen ja ryhtyi talonmieheksi, kunnes löysi seurakuntamestarin monipuolisen työn.

– Oma äitini menehtyi ollessani 4-vuotias, Risto Tiainen kertoo.

Hengelliset asiat olivat vahvasti esillä jo Riston lapsuudessa, jolloin sekä isän että äidin puoleiset mummot opastivat ja pitivät hänestä huolta.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

– Kasvatuksessani olivat mukana myös isä ja isoisät sekä veli ja sisko. Jatkossa pyhäkoulu ja rippikoulu sekä vahva persoona Ilmari Saukkonen olivat tukena ja oppaina hengellisessä kasvussani.

Lapsuudessa omaksuttu usko on kantanut Ristoa myös vaikeina aikoina ja kantaa yhä.

– Luottamus Jumalan lupauksiin merkitsee erityisen paljon etenkin silloin, kun tulee vastoinkäymisiä ja sairautta. Sieltä tulee varmuus siitä, että olemme huolenpidon alla, tapahtuipa mitä tahansa, Risto sanoo luottavaisena.

Luottamus Jumalan lupauksiin merkitsee erityisen paljon etenkin silloin, kun tulee vastoinkäymisiä ja sairautta.

Vastoinkäymisistä huolimatta Ristolla on monia aiheita, joista hän on kiitollinen.

– Lapsuus, nuoruusaika, hyvä puoliso ja perhe ovat elämässäni erityisen hyvin. Samoin hyvät työpaikat, varsinkin seurakuntatyö ja hyvä työyhteisö, Risto luettelee kiitoksen aiheitaan.

Työn ohella Ristolla on myös monia harrastuksia, jotka tuovat elämään sisältöä ja pitävät mielen virkeänä.

– Toimin seurakunnassa erilaisissa kuoroissa ja vapaaehtoistehtävissä. Hoidan omakotitaloamme ja harrastan liikuntaa eri tavoin.

Tunnustusta pitkäaikaisesta kristillisestä toiminnasta

Risto Tiaiselle on myönnetty Kirkkopalvelujen seurakuntatyön kultainen ansiomerkki tunnustukseksi pitkäaikaisesta toiminnasta seurakuntatyössä sekä kristillisessä toiminnassa. Ansiomerkkiä haki Parikanniemisäätiön hallitus, ja se luovutetaan Saaren kirkon Orpokotijuhlien juhlaseuroissa 18.8.2024.

– Parikanniemen lisäksi olen ollut seurakunnan ja Oronmyllyn toiminnassa vapaaehtoisena. Lisäksi olen ollut myös partiotoiminnassa, Risto kertoo. Hän käyttääkin toiminnastaan nimitystä ”vapaatahtoistyö”.

– Olen ajatellut, että kun Luoja on antanut ikää ja terveyttä, niin on hyvä käyttää tätä lahjaa lähimmäisten hyväksi.

 

Artikkeli on julkaistu Parikanniemen Kontti -lehdessä toukokuussa 2024.