Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Rukous elvytti ruoka-apuyhdistyksen

 

Kauppojen asenteet ruoka-apuun ovat muuttuneet myönteisemmiksi. Näissäkin on vielä päiväystä jäljellä

Neljännesvuosisadan täyttävän Hyvä Arki -yhdistyksen toiminnanjohtaja haaveilee toisesta pakettiautosta sekä ympäri Espoota ruoka-apua jakavasta myymäläautosta. ”90 prosenttia elämästä on arkea ja 10 prosenttia juhlaa”, hän muistuttaa.

Espoossa toimii 25-vuotias Hyvä Arki -yhdistys, joka hakee kaupoista ylijäämäruokaa ja jakaa sitä Espoon keskuksessa kolmesti viikossa, yhteensä 200 000 kiloa vuodessa. Lisäksi joka arkipäivä jaetaan leipää ja tarjoillaan edullista aamiaista. Senioreille järjestetään erilaisia toimintakerhoja ja kesäisin pidetään viikon kestävä lastenleiri.

Yhdeksän vakituisen työntekijän lisäksi järjestö tarjoaa myös erilaisia tukityö- ja harjoittelupaikkoja. Osa henkilökunnasta työskentelee kotipalvelussa, mikä toimii samalla yhtenä merkittävänä varainhankintakeinona.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Tänä vuonna Hyvä Arki täyttää 25 vuotta. Koko toiminta oli kuitenkin loppua jo kymmenen vuotta sitten.

– Toiminta oli kutistunut ja ruokaa jaettiin vain kerran viikossa muutamille kymmenille ihmisille. Velkaa oli niin paljon, että tilintarkastajat suosittelivat koko järjestön lakkauttamista, järjestön toiminnanjohtajana nykyisin työskentelevä Hannu Hätönen muistelee.

Kristillisyys ei kuulunut järjestön arvoihin. Päinvastoin, juuri järjestökoordinaattorina aloittaneelle Hätöselle annettiin huomautus parin aamuhartauden järjestämisestä.

Hätönen alkoi muutaman ystävänsä kanssa rukoilla muutosta. Hallituksen puheenjohtajan paikan avauduttua hän ehdotti tehtävään kunnallispoliitikko pastori Antero Laukkasta. Vuoden kuluttua hallituksen enemmistö oli uskovia ja Hätösestä itsestään tuli toiminnanjohtaja. Rukouksesta tuli kiinteä osa edelleen yleishyödyllisenä järjestönä toimivan Hyvän Arjen johtamista. Talous alkoi pikkuhiljaa tervehtyä ja järjestön ruoka-apu ja muu toiminta laajentua.

Vuonna 2013 ruoka-avussa oli noin 25 000 asiakaskäyntiä määrän kasvaessa 15 prosenttia vuodessa. Ihmisten kohtaamat arjen paineet huolestuttavat toiminnanjohtaja Hätöstä. Hätönen törmää erityisesti päihdeongelmaan työssään päivittäin.
– 90 prosenttia elämästä on arkea ja 10 prosenttia juhlaa. Jos suhdeluvut yrittää kääntää toisin päin päihteiden avulla, menee pahasti metsään. Se 90 prosenttia arkea ilman päihteitä on hyvää arkea, Hätönen pohtii.

Espoon kaupungin ja useiden yritysten kanssa tehtävän yhteistyön ansiosta Hyvän Arjen toiminta on vakaalla pohjalla. Silti lisäresursseille on jatkuva tarve.

– Toiselle pakettiautolle olisi huutava tarve. Haaveilen myös myymäläautosta, joka kiertäisi vakioreittiä eri viikonpäivinä viemässä apua ympäri Espoota, kertoo Hätönen.

 

Jarkko Vertanen

 

Lue koko artikkeli Ristin Voiton numerosta 3/2014.