Kansainvälistä Toivoa naisille -rukouskalenteria aletaan kääntää Eritreassa puhutulle tigrinjan kielelle. Käännöstyötä tehdään Ruotsissa, jossa on yli 25 000 Eritreasta tullutta maahanmuuttajaa. Suurin osa on pakolaisia.
Myös Tukholmassa luterilaisessa kirkossa kokoontuvat iranilaiset ovat tutustuneet rukouskalenteriin ja Toivoa naisille -työhön.
– Minusta ei ole hyvä, että maahanmuuttajataustaiset kokoontuvat seurakunnissa vain omissa ryhmissään ja kantaruotsalaiset omissaan. Haluan luoda yhteyksiä, jotta maahanmuuttajat pääsevät entistä paremmin mukaan ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Osa heistä on kotoutunut hyvin, mutta monilla on ohut yhteys meihin kantaruotsalaisiin, sanoo Ruotsin Toivoa naisille -rukousliikkeen koordinaattori Maggan Johansson.
Toivoa naisille on kansainvälinen rukousliike, jonka erityisenä aiheena ovat maailman kärsivät naiset. Liike julkaisee rukouskalenteria, jossa on yksi rukous kuukauden jokaiselle päivälle. Sen rukoilee yli 50 000 ihmistä eri puolilla maailmaa. Kalenteri käännetään 95 kielelle. Työhön kuuluvat myös radio-ohjelmat, joissa käsitellään naisten arkea ja hengellistä elämää.
Entinen muslimi on nyt luterilainen pappi
Anahita Parsan on ensimmäinen muslimista kristityksi kääntynyt, joka on vihitty Ruotsin luterilaisen kirkon papiksi. Tukholmalaisessa Hammarbyn kirkossa kokoontuu hänen johdollaan jatkuvasti kasvava ryhmä, josta suurin osa on muslimista kristityksi kääntyneitä iranilaisia. Ruotsissa asuu yli 14 000 iranilaista.
– Äskettäin 21 kääntynyttä sai kasteen. Muslimiksi kasvatetut tulevat kysymään Jeesuksesta. He haluavat tietää, kuka hän on, Anahita Parsan kertoo.
Monille Jeesuksesta kyseleville hän on ensin ilmestynyt unessa. Anahita Parsan kertoo äidistään, joka oli vain kuullut, että Jeesus on profeetta.
– Hän näki unen, jossa mies kaivoi lapiolla maata ja kylvi maahan siemenen. Kun mies kääntyi ja ojensi kädessään äidillekin siemenen, kädessä oli reikä. Äitini sanoi, että mies oli täynnä valoa. Hän vakuuttui Jeesuksesta.
Anahita Parsan pyysi Maggan Johanssonia opettamaan iranilaisille nuorille kristityille, kuinka elää Ruotsin maallistuneessa yhteiskunnassa kristittynä.
– Ruotsissa kristityiksi kääntyneet iranilaiset naiset nauttivat vapaudesta. Se näkyy pukeutumisessa ja parisuhteessa. Poikaystävä saattaa vaihtua usein, ja oma aviomies tuntuu liian arkipäiväiseltä. Toisaalta iranilaiset naiset ovat vahvoja ja valmiita päättämään kodin asioista, Parsan kuvaa tilannetta.
Eritrealaiset kokoontuvat perjantaisin
Kymmeniä eritrealaisia naisia kokoontuu joka perjantai tukholmalaisen Betlehem-kirkon yläsaliin rukoilemaan. Osa on ollut maassa vain joitakin kuukausia, osa vuosia. Ruotsissa jo pitkään asunut Aster on yksi ryhmän johtajista.
– Kutsumme neljä kertaa vuodessa Tukholman alueen kaikkia eritrealaisia yhteen. Mukana on myös ortodokseja.
Lue lisää Toivoa naisille -työstä
Liisa Heinänen