Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Rukouspäivä saavuttamattomien kansojen puolesta toteutettiin ensimmäistä kertaa

 

Suomen lähetysneuvoston puheenjohtaja Timo Keskitalo oli yksi IDU rukouspäivän puhujista. Kuva: Eila Murphy

Helatorstaina Helsingin Lähetyskirkossa vietettiin ensimmäistä kertaa saavuttamattomien kansanryhmien rukouspäivää, eli IDU (International Day for the Unreached). Tapahtuma kokosi yhteen toimijoita useasta kristillisestä organisaatioista.

Koronan vuoksi osallistujien määrä oli rajallinen, mutta tapahtuma on katsottavissa verkosta.

Tapahtuman järjestivät Suomen lähetysneuvosto ja Rukous2025 tavoitteenaan innostaa suomalaisia rukoilemaan lähetystyön, ja varsinkin saavuttamattomien kansanryhmien puolesta vuosina 2020-2025.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Saavuttamattomat kansat ovat olleet kristittyjen sydämellä jo 50 vuoden ajan sekä Suomessa että maamme rajojen ulkopuolella. Suomen helluntaikirkon monikulttuurisuusasiantuntija Juha Lehto kertoi, että jo 1980-luvulla Suomessa järjestettiin paasto- ja rukousviikonloppuja tavoittamattomien kansojen puolesta. Hänen mukaansa on myös ollut hienoa seurata, miten 2010-luvulla esimerkiksi keskiaasialaisia on tullut uskoon.

Kansainvälisesti saavuttamattomien kansojen liikkeeseen vaikutti lähetysteologi Ralph Winter, jonka vaikutuksesta alettiin puhua yksilöiden saavuttamisen sijaan kansanryhmistä evankeliumin tavoitteena, kertoi Sansan mediatutkija Eila Murphy. Hän toi karttakuvien avulla esille sen, miten Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa on useita saavuttamattomia kansanryhmiä.

Aktiot innostavat nuoria lähetysvastuuseen

Suomalaisille kristinusko tuli jo tuhat vuotta sitten, joten Suomella on valtavat resurssit, mistä jakaa muille. Kylväjän lähetysjohtajan Taneli Skytän mukaan lähetyshaaste on kommunikoitava selkeästi ja usein, jotta keskitymme ydintehtävään eli siihen, mitä vain seurakunta voi tehdä eli olla evankeliumin asialla.

Rukouspäivässä pohdittiin myös, miten voidaan kytkeä nuoret mukaan suomalaisen lähetystyön perintöön? YWAM:n (Youth With A Mission) työntekijä Henri Hermunen esitteli Legacy-projektia, jonka kautta kesällä 2019 lähetettiin yli sata nuorta viiteentoista ulkomaiseen lähetystyökohteeseen. Tänä vuonna heitä on suunnitteilla lähettää peräti 24 maahan. Eri maissa toteutettavilla aktioilla innostetaan nuoria vastuuseen kantamaan lähetysvastuuta.

– Lähetystyössä tarvitaan hyvin monenlaisia taitoja, ja aktiot auttavat nuoria näkemään erilaisia lähetystyön tarpeita, Henri Hermunen muistutti.

Jukka Leppilammen musiikki ja ajatukset täysillä heittäytymisestä ja sellaisen kulttuurin tekemisestä, joka saa sydämet avautumaan, siivittivät muuten asiapitoista ja rukouksen kyllästämää tilaisuutta.

Jukka Leppilampi. Kuva: Eila Murphy

– Itsestäni oli erityisen nostalgista kuulla Leppilammen klassikkolaulu Jumalan valtakunta tulee, Eila Murphy kertoo.

Suomen Lähetysneuvoston puheenjohtaja Timo Keskitalo pohti omassa puheenvuorossaan tilaisuuden lopussa IDU-rukouspäivän saavutuksia.

– Voisiko olla niin, että tämän päivän aikana saavuttamattomat kansat ovat tulleet vähän lähemmäksi meitä, ja että ne ovat tulleet saavutettaviksi? Voisiko olla peräti niin, että Jeesuksen tulo olisi nytkähtänyt pikkuisen aikaisemmaksi?

 

 
Sansa artikkeliban.11.11.- MJa