Evankelikaalit kristityt eivät ole jääneet Ukrainan kriisissä sivustaseuraajiksi. Mielenosoitusten ja viranomaisten voimankäytön alettua viime marraskuussa kristityt ovat aktiivisesti puhuneet väkivaltaisuuksia, epäoikeudenmukaisuutta ja korruptiota vastaan.
– Ihmiset eivät usko enää poliitikkoihin ja he haluavat muutosta. Moni pastori on samaa mieltä kansan kanssa, mutta he ovat varovaisia puhumaan Euroopan Unioniin liittymisen puolesta, koska he pelkäävät eurooppalaisten suvaitsevaa asennetta homoseksuaaleihin, kertoo ukrainalainen toimittaja Olga Bidnenko kristittyjen toimittajien yhdistyksestä Novomediasta.
Seurakunnat ovat järjestäneet rukoustapahtumia, ja Kiovan keskusaukiolla Maidanilla on rukousteltta ja hengellisen sielunhoidon ryhmä, jossa on niin ortodokseja, kreikkalais-katolisia kuin protestanttisiakin kristittyjä. Rukousteltta on palvellut 24 tuntia vuorokaudessa.
– Maidanilla me evankelikaalit olemme rukoilleet ja julistaneet evankeliumia, ortodoksit ovat pitäneet liturgiaa. Se on ollut hyvin ainutlaatuista. Ihmiset ovat nyt hyvin avoimia Jumalalle, evankelikaalisen New Life -seurakunnan pastori Anatoly Kaluzhny sanoo.
Hän uskoo, että kriisistä seuraa hengellisesti myönteisiä asioita.
– Presidenttimme Oleksandr Turtšynov on baptistisaarnaaja. Hän kutsui kristityt ja koko kansa paastoamaan ja rukoilemaan tilanteen puolesta. Se on ensimmäinen kerta historiassamme, kun presidentti esittää tällaista.
– Olen sitä mieltä, että ei vain Ukraina saa vapautta ja koe herätystä, vaan tällä on vaikutuksensa myös Venäjälle. Ukraina on hengellinen keskuspaikka kaikille entisen Neuvostoliiton maille.
Olga Bidnenko pitää protestanttisaarnaajan valintaa presidentiksi ihmeenä.
Kriisin syyt ovat hengellisiä
Anatoly Kaluzhny näkee, että kriisissä ei ole kyse vain poliittisesta tai taloudellisesta ongelmasta. Syyt ovat paljon syvemmällä, hengellisellä tasolla.
– Paholainen haluaa tuhota vapauden ja uskon hengen sekä voiman julistaa evankeliumia. Olen puhunut paljon pelosta. Edellinen presidentti Viktor Janukovytš yritti panna pelon sydämiimme poliisin erikoisjoukkojen avulla. Pikku hiljaa ihmiset alkoivat olla peloissaan. Puhuin paljon pelosta, koska Raamatussa sanotaan 365 kertaa, jokaiselle päivälle, ”älä pelkää”.
Anatoly Kaluzhny on kokenut Toisen Aikakirjan 20. luvun profeetallisena maansa tilanteeseen. Siinä kerrotaan, kuinka joka puolelta tulevat viholliset ahdistavat kuningas Josafatin johtamaa kansaa. Josafat on täynnä pelkoa, mutta kääntää kasvonsa Jumalan puoleen.
– Hän kokosi kansan paastoon ja rukoukseen. He ylistivät Jumalaa, ja Jumala tuhosi vihollisen ainutlaatuisella tavalla. Tämä Ukrainan kriisi ei ole meidän sotamme, vaan Jumalan sota. Tehtävämme ei ole taistella henkilökohtaisesti, vaan vain rukoilla ja luottaa Jumalaan, Kaluzhny sanoo.