Kansainvälinen rukouspäivä vainotun seurakunnan puolesta järjestettiin ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten. Vainottuja kristittyjä rukouksin ympäri maailmaa 6. ja 13. marraskuuta. Helsingissä pidetään rukoustilaisuus lauantaina 12.11.
Ensimmäinen kansainvälinen rukouspäivä vainotun seurakunnan puolesta järjestettiin kaksikymmentä vuotta. Nykyään kansainvälistä rukouspäivää vietetään useissa maissa ympäri maailmaa. Kahdessa vuosikymmenessä rukousliikkeestä on kasvanut suurempi ja tavoittavampi kuin koskaan.
Helsingissä pidetään rukoustapahtuma vainotun seurakunnan puolesta lauantaina 12.11. klo 19. Vanhassa kirkossa järjestettävässä tilaisuudessa kuullaan vainottujen tilanteesta ja rukoillaan heidän puolestaan. Tapahtumassa on mukana vainottuja kristittyjä Lähi-idästä ja Pakistanista. Tilaisuudessa puhuvat myös Eija-Riitta Korhola (entinen europarlamentaarikko), Juhani Huotari (Marttyyrien ääni), Miika Auvinen (Open Doors) ja Seppo S. Kosonen (Helsingin tuomiokirkkoseurakunta.
Tilaisuuden musiikista vastaavat Voice of Finland -kilpailusta tuttu Ilona Gill ja Mikko Nikula Houseband. Ilona Gillin perhe on kotoisin Pakistanista.
Rukouspäivä on myös lähtölaukaus vainottujen kristittyjen puolesta työtä tekevän Open Doors –järjestön Toivoa Lähi-itään –kampanjalle. Kampanjan erityisinä kohdemaina ovat Irak ja Syyria.
– Irakissa oli vielä 1990-luvun lopussa 1,5 miljoonaa kristittyä. Nyt heitä on enää jäljellä vajaa 200 000 tuhatta. Kristittyjen olot ovat vaikeat. Monilta on mennyt koti ja toimeentulo, kertoo Open Doors –järjestön toiminnanjohtaja Miika Auvinen.
Myös Syyriasta on sodan aikana paennut noin miljoona kristittyä.
– Aikaisemmin heitä oli 1,8 miljoonaa, nyt enää 800 000, Miika Auvinen toteaa.
Monissa Lähi-idän maissa on ollut kristittyjä pidempään kuin muslimeja. Kristityillä on esimerkiksi Syyriassa ja Irakissa periaatteessa vapaus harjoittaa uskoaan. Käytännössä uskonnonvapaus ei toteudu. Erityisen vaikeaa on islamista kristityiksi kääntyneillä.
Tilaisuudessa kerätään kolehti Lähi-idän kristittyjen hyväksi. Kolehti toimitetaan perille Marttyyrien ääni ja Open Doors -järjestöjen kautta.
Järjestäjinä: Suomen Evankelisen Allianssin kristittyjen ihmisoikeusryhmä ja Tuomiokirkko seurakunta.