Ruoka-aputoimijat ahtaalla – asiakkaita yhä enemmän ja jaettavaa vähemmän

 

Ruoka-apua ViaDiassa Järvenpäässä. Kuva: Ruoka-apu.fi / Stelios Kirtselis

Vuonna 2023 ruoka-apuun turvautuvien määrä jatkoi kasvuaan, ja avun tarve näyttää vain voimistuneen vuonna 2024, selviää Ruoka-avun tilannekatsauksesta. Samanaikaisesti asiakasmäärien kasvaessa on jaettavan ruoan saatavuus heikentynyt.

70 % ruoka-avun tilannekatsauksen kyselyyn vastanneista ruoka-aputoimijoista kertoi asiakasmääriensä kasvaneen vuonna 2023. Pitkään jatkunut elinkustannusten nousu on näkynyt erityisesti lapsiperheiden, maahanmuuttajien ja työssäkäyvien aikuisten ruoka-avun tarpeen kasvuna.

Samanaikaisesti asiakasmäärien kasvaessa hävikki- ja ylijäämäruoan saatavuus on heikentynyt. Vastaajista 67 % kertoi jaettavan ruoan vähentyneen vuoden aikana. Kaupoista saatavan hävikin vähentymistä on onnistuttu osittain paikkaamaan koulujen, keskuskeittiöiden ja ravintoloiden ylijäämäruoan jakamisella.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

– Ruoka-avun tilanne on huolestuttava, sillä asiakasmäärät ovat jatkaneet kasvuaan viidettä vuotta peräkkäin, mutta jaettavan ruoan määrä vain vähenee. Tämä
epätasapaino asettaa valtavan paineen ruoka-aputoimijoille ja korostaa tarvetta löytää kestäviä ratkaisuja tilanteeseen, sanoo Ruoka-apu.fi-palvelun projektipäällikkö Jenni Passoja.

Ruoka-avun seurantaa tarvitaan

Huhtikuussa 2024 Ruoka-apu.fi:n kyselyyn vastasi 299 eri ruoka-aputoimijaa ympäri  Suomea. Ruoka-aputoimijoita on arvioitu olevan noin 1000, joten tilannekatsauksen vastaukset kuvaavat noin kolmasosaa ruoka-apukentästä.

Kyselyyn vastanneet ruoka-aputoimijat järjestivät vuoden 2023 aikana yhteensä 27 680 ruoka-aputapahtumaa, joissa toteutui yli kaksi miljoonaa asiakaskohtaamista. Tilannekatsauksen lukujen perusteella voidaan arvioida, että noin 60 735 eri ihmistä osallistui ruoka-aputoimintaan. Koko maassa ruoka-apuun arvioidaan turvautuvan noin 200 000 ihmistä vuodessa, ja tilannekatsaus vahvistaa tämän arvion.

Tulevaisuudessa on tärkeää saada tarkempaa tietoa ruoka-avusta ja ruoka-apuun turvautuvien ihmisten tilanteista. Ruoka-apu on tarkoitettu väliaikaiseksi avuksi, mutta osalle siitä on muodostunut pitkäaikainen tukimuoto. Ruoka-avun tilannekatsaus herättää keskustelua ruoka-avun tulevaisuudesta ja siitä, miten voimme tukea haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä. Ruoka-apu ei ole vain ruokaa, vaan se on myös yhteisöllisyyttä, tukea ja toivoa paremmasta huomisesta.