Väkirikkaassa Bangladeshissa on monia yhteiskunnallisia ja sosiaalisia ongelmia. Maassa tehdään kuitenkin pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä, jonka tavoitteisiin kuuluu muun muassa naisten ja vammaisten aseman kohentaminen.
– Jeesus sanoo Raamatussa, että meidän tulee rakastaa ja auttaa muita. Ensinnäkin, meidän tulisi rakastaa muita niin kuin itseämme. Näin meidän tulisi ajatella työstämme, toteaa Gonesh Murmu. Hän on toinen Lähetysyhdistys Kylväjän ja sen paikallisen yhteistyökumppanin BLM-F:n (Bangladesh Lutheran Mission – Finland) ruokaturvahankkeen johtajista.
– Voimme kohdata köyhät hengellisesti, rukoilla heidän puolestaan ja auttaa fyysisissä tarpeissa. Voimme antaa siitä, mitä meillä on, Murmu kehottaa.
Eriarvoisuudesta kärsivässä Bangladeshissa asukkaita on yli 160 miljoonaa, joista pääkaupunki Dhakassa asuu noin 7 miljoonaa. Maan pinta-ala on vain noin kolmasosa Suomen pinta-alasta. Asukastiheys onkin erittäin korkea: yli 1200 asukasta neliökilometrille.
Jos sama määrä ihmisiä asutettaisiin tasaisesti Suomeen, se merkitsisi noin 470 asukasta neliökilometrillä. Se vastaa suurin piirtein Tampereen kaupungin asukastiheyttä.
Bangladeshin suurimpiin ongelmiin lukeutuvat naisten heikko asema, aliravitsemus, kehittymätön terveydenhuolto ja perheväkivalta.
– Bangladeshin päättäjät ovat julistaneet, että olemme siirtymässä kehittyväksi maaksi. Kuitenkin monet ihmiset ovat todella surkeassa tilanteessa: he ovat köyhiä ja ilman kunnon asuntoa, Gonesh Murmu harmittelee maansa tilannetta.
– Vähäosaisilla ei ole aikaa ajatella tällaisia asioita. He nousevat aamulla, tekevät töitä, pitävät perheestään huolta ja menevät illalla nukkumaan. Eivät he tiedä, mitä tarkoittaa heidän oikeuksiensa kehittäminen, hän sanoo.
Kaikesta huolimatta Murmu on päättänyt suhtautua tulevaisuuteen sinnikkään toiveikkaasti. Heidän, joilla on tieto, osaaminen ja kutsumus, tulee tehdä voitavansa.
– Monet asiantuntijat sanovat, että kehitys on pitkäaikaista työtä. Joskus siinä kestää 10 vuotta, joskus taas kauemmin. Meidän tulee tehdä kehitystyötä ja sen kautta voimme näyttää ihmisille Jumalan rakkautta.
Hankkeeseen, jota Murmu on mukana johtamassa, kuuluu muun muassa naisten säästöryhmien koordinointi. Säästöryhmissä paikalliset naiset oppivat säästämään ja siten kerryttämään vaurautta koko kyläyhteisöön. Tavoitteisiin kuuluu myös perheiden hyvinvoinnin kohentaminen ravitsemusvalistuksella sekä maatalouskoulutuksella.
Kylväjä aloitti työn Bangladeshissa vuonna 1976. Paikallinen yhteistyökumppani BLM-F on rekisteröity kansalaisjärjestö, jonka kanssa Kylväjä toteuttaa kehitysyhteistyöhankkeita.
Vuosina 2018–2019 maassa on käynnissä kaksi kehitysyhteistyöprojektia: ruokaturva- ja kyläyhteisöhankkeet. Hankkeista hyötyy yhteensä noin 30 000 henkilöä.
Kylväjän valtakunnallista kolehtipyhää vietetään kirkoissa 4.11. Kolehti kootaan Bangladeshin köyhien naisten, lasten ja maattomien ravitsemus-, terveys- ja turvallisuusolosuhteiden parantamiseen kehitysyhteistyöhankkeiden kautta. Lisätietoa ja materiaaleja Annoit minulle tulevaisuuden -kolehtipyhästä löytyy Kylväjän sivuilta.