Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Ruotsin vaalit olivat kristillisdemokraateille uuden nousun paikka

 

”Näytimme, että he olivat väärässä”, Ebba Busch Thor kommentoi Expressen-lehdessä tuoreeltaan, kun vaalitulos kertoi KD:n välttäneen putoamiselta valtiopäiviltä.

Vapaakristittyjen suosima KD osallistuu Ruotsissa Pride-kulkueeseen.

Ruotsin vaaleissa yllättänyt, vapaakristillisten vaikuttajien pääasiallinen kotipuolue kristillisdemokraatit saa seitsemän lisäpaikkaa seuraaville valtiopäiville. KD käänsi synkät ennusteet ja sai 6,4 prosentin äänisaaliin edellisten vaalien 4,6 prosentin sijaan.

Vielä keväällä Ruotsin KD joutui selittelemään huonoja kannatuslukuja, jotka ennakoivat puolueen putoamista parlamentista neljän prosentin äänikynnyksen alle. Toisin kuitenkin kävi. Vuonna 2015 puolueen puheenjohtajaksi valittu, nyt 31-vuotias Ebba Busch Thor kiritti puolueensa nousuun vaalien loppusuoralla.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Sairaanhoidon ja ihmisarvokysymykset kärkeen nostanut Busch Thor sai puolueen teemat kuuluviin väittelyissä ja kansalta edellisiä vaaleja selvästi vankemman tuen. KD ohitti suosiossa ympäristöpuolueen ja liberaalit.

– Hän on politiikan ihmelapsi, entinen puoluejohtaja Alf Svensson sanoi vaalivalvojaisissa Dagen-lehden mukaan.

 

Vain neljä puoluejohtajaa

Vapaakristillisissä piireissä suurta suosiota nauttiva Ruotsin kristillisdemokraatit KD perustettiin vuonna 1964. Asialla oli tuolloin Tukholman Filadelfiaseurakunnan johtaja Lewi Pethrus.

Ensimmäinen puheenjohtaja oli kuitenkin Ruotsin kirkon pappi Birger Ekstedt. Puolueen nimi oli alun perin Kristen demokratisk samling (KDS), jota tukivat kristityt eri kirkkokunnista. Vuodesta 1996 lähtien nimi on Kristillisdemokraatit (KD).

KD:llä on ollut harvinaisen vakaa luottamus johtajiinsa. Kun Ekstedt johti vastaperustettua liikettä kymmenisen vuotta, Alf Svensson oli ruorissa peräti 31 vuotta. Vuonna 2004 Göran Hägglund valittiin puoluejohtajaksi, kun Svensson vetäytyi eläkkeelle. Hägglund hoiti tehtävää 11 vuotta kunnes 2015 oli ensimmäisen naisjohtajan vuoro astua esiin.

 

Puheenjohtaja Pride-kulkueessa

Uppsalan kunnallispolitiikassa jo nuorena kannuksensa ansainnut Ebba Busch Thor edustaa uutta kristillisdemokratiaa, jossa katto on entistä korkeammalla ja seinät leveällä. Hän on lyhyen puheenjohtajakautensa aikana synnyttänyt kaksi lasta ja marssinut sateenkaarikansan kanssa Tukholman Pride-festivaaleilla.

Terävänä väittelijänä hän on kuitenkin onnistunut saamaan myös vanhoillisemmat äänestäjät puolelleen ja pitänyt puolueen koossa.

Eteläisessä Ruotsissa niin sanotulla raamattuvyöhykkeellä KD:n kannatus on lähentelee 20 prosenttia ja joissakin kunnissa se on jopa suurin puolue. Edes 2014 perustettu abortinvastainen Kristillinen arvopuolue ei ole syönyt KD:n kannatusta kuin hieman.

 

KD tiuksensi maahanmuuttopolitiikkaansa

Vielä kesällä suoritetuissa mielipidemittauksissa, jotka oli tehty hengellisillä kesäjuhlilla, KD näytti menettävän ääniä nousussa olevalle keskustalle ja jopa maahanmuuttoa vastustavalle ruotsidemokraateille. Vaalipäivänä kuitenkin monet eksyneet lampaat näyttivät palanneen juurilleen.

Vertausta eksyneistä lampaista Ebba Busch Thor käytti vieraillessaan Equmeniakirkon järjestämässä puoluejohtajien kyselytilaisuudessa elokuussa. Hän sanoi ymmärtävänsä kristittyjen äänestäjien hämmennystä väittelystä, jota on käyty Ruotsin maahanmuuttopolitiikasta.

KD on tiukentanut kantaansa ruotsidemokraattien vanavedessä, mutta se on onnistunut perustelemaan linjaa, jossa ”seistään kahdella jalalla”. Pakolaisia ja todellisia avuntarvitsijoita pitää auttaa, mutta niiden, jotka eivät turvapaikkaa saa, on myös lähdettävä maasta.

Ruotsin vaalitulos, jossa ruotsidemokraatit säilyttävät vaa’ankieliasemansa, tuskin selkeyttää pakolaispolitiikkaa. Seuraavan hallituksen muodostamisesta voi tulla pitkä prosessi.

 

Aiheet