Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Saako kesällä apua?

 

Yksinäisyys iskee usein juhlapyhien aikaan

Vaikka kesä on kukkeimmillaan, voi mieli olla musta. Tämän tietävät seurakuntien diakoniatyössä ja valtakunnallisessa kriisiavussa työskentelevät. Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskuksen johtaja Outi Ruishalmeen mukaan yksinäisyys iskee pahiten juhlapyhien aikaan, mutta myös kesälomilla.

SOS-kriisikeskukseen tulee kesällä eniten yhteydenottoja mielenterveyskuntoutujilta ja psykoterapia-asiakkailta.

– He kokevat, etteivät jaksa ilman tukea, kun esimerkiksi psykoterapeutit lomailevat, Outi Ruishalme sanoo.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Palvelua ja apua on saatavilla

Erityisdiakonian pastori Ossi Kuoppala työskentelee asunnottomien alkoholistien ja huumausaineiden käyttäjien parissa Helsingissä. Asiakkaita ohjataan päihde- ja kriminaalityön yksikköön helsinkiläisistä paikallisseurakunnista.

– Lomat on järjestetty niin, että peruspalvelumme toimivat läpi kesän. Maanantaisin ja torstaisin kohdataan asiakkaita päivätuvalla. Keskiviikkoisin on diakoniaruokailu. Paikalla on työntekijä, joka auttaa hoitamaan henkilökohtaisia asioita esimerkiksi sosiaalitoimiston kanssa. Apuna ovat myös Internet ja puhelin, Kuoppala valottaa.

Kaikenikäiset kaipaavat seuraa ja toimintaa

Rovaniemen seurakunnan diakonissa Marjo Rundgren vastaa kaupungin lähiötyöstä.

– Lähiötyön sesonkiaika on kesäkuun alusta juhannuksen tienoille. Järjestän teemapäiviä asukastuvalla. Myös lapsia hakeutuu mukaan. He kaipaavat selvästi turvaa, keskusteluja ja toimintaa. Akuutissa rahapulassa kamppailevia perheitä autetaan yhteistyössä sosiaalitoimiston kanssa. Ruokapankkimme toimii myös kesäisin.

Säädösten mukaan kullakin kunnalla tulisi olla kriisiryhmä tai vastaava järjestely akuutteja kriisejä varten. Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskus on auki koko kesän.

– Tosin lomien vuoksi meilläkin on mahdollisuus vain muutamiin uusiin asiakasaikoihin viikoittain elokuun alkuun asti, Outi Ruishalme sanoo.

Mistä saada apua?

• Suomen Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin 010 195202, www.tukinet.net
• Kirkon palveleva puhelin (ev.lut.) (suomi) 010 190071
• Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin 0800 120400
• Rikosuhripäivystys 020 316116

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie