Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Saamelaiset kirkossa -seminaari ensimmäistä kertaa Suomeen

 

Saamelaiset kirkossa -seminaari järjestetään ensimmäistä kertaa Suomen puolella, 4.-5.2.2012 Inarissa, saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa.
– Kirkolla on tarjottavana sanoma, joka ei vanhene koskaan. Jokaisen tulee luterilaisuuden perinteen mukaan päästä äidinkielellään kuulemaan ja ylistämään Jumalaa. Toivomme saamelaisten näkymättömyyden verhon katoavan, arvioi kirkon saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio.

– Saamelaisilla on oma kieli, oma hengellisen musiikin perinne ja oma kulttuuri, joka kätkee sisäänsä muun muassa rikkaan käsityöperinteen. Tämän kaiken soisin näkyvän tulevaisuuden kirkossa niin, että olisimme itse yhteistyössä muiden kanssa tekemässä ja toteuttamassa tätä kaikkea, hän jatkaa.

– Vähemmistöjen sulauttaminen ja huomiotta jättäminen ovat edelleenkin osa arkipäiväämme. Luterilaisessa kirkossa tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että saamelainen kulttuuri ei ole päässyt toivotulla tavalla vaikuttamaan esimerkiksi jumalanpalveluselämään. Mahdollisuus saamenkielisiin palveluihin on edelleen rajoittunutta, koska saamen kielen taitoisia kirkon työntekijöitä ei ole riittävästi.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9

Niittyvuopio toivoo, että seminaari herättelisi saamelaisnuoria kiinnostumaan teologian opinnoista ja muihin kirkon virkoihin valmentavista opinnoista. Seminaari on myös sovinnon ele. Lisäämällä saamelaistietoutta kirkon sisällä saamelaiset voisivat kokea kirkkonsa oikeasti kotikirkokseen.

Edellinen seminaari järjestettiin Ruotsin Kiirunassa, ja kokouksen jälkeen sitouduttiin kehittämään vähemmistökielten asemaa.

Oulun hiippakunta järjestää seminaarin yhteistyössä Inarin seurakunnan, Saamelaiskäräjien, Sami Søsterin, Kirkkohallituksen ja Giellagas-instituutin kanssa.

Seminaarissa ovat mukana muun muassa arkkipiispa Kari Mäkinen, Oulun piispa Samuel Salmi, Lapin lääninrovasti, Inarin kirkkoherra Jouko Lepistö, Oulun yliopiston Giellagas-instituutin professori Veli-Pekka Lehtola, saamelaiskäräjien uusi edustaja Pirita Näkkäläjärvi, Utsjoen kirkkotulkki, nyt jo yli 80-vuotias, Josef Aslak Aikio sekä inarinsaamen opettaja Marja-Liisa Olthuis.

Seminaari on avoin kaikille ja se tulkataan pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja suomeksi, kertoo Kirkon tiedotuskeskus.

Katso tapahtuman tarkemmat tiedot tästä

 
Artikkelibanneri perussanoma