Aiemmin Isän kaipuu -kirjan kirjoittanut Saara Kinnunen pohtii uutuusteoksessaan Äidin ikävää. Kinnusen mukaan oma äiti on lapselle erityisen rakas silloinkin, kun hän toteuttaa äitiyttään hyvin vajavaisesti.
Sosiaalipsykologi ja psykoterapeutti Saara Kinnunen ammensi Äidin ikävää tehdessään inspiraatiota myös omasta äitisuhteestaan.
– Se on varsin tyypillinen sota-ajan jälkeinen äitisuhde. Äidillä oli paljon työtä ja hän jäi etäiseksi. Sitä kautta äidin ikävä tuli elämääni, Kinnunen kertoo.
Hänen mukaansa pojat ja tytöt tarvitsevat äidiltä eri asioita.
– Pojalle äiti edustaa suhdetta naiseen. Jos pojalla ja äidillä on hyvä suhde, pojalla on myöhemmin hyvät eväät seurustelusuhteeseen. Jos taas suhde on etäinen ja kylmä, poika on enemmän hukassa seurustelusuhteessa.
– Tytölle äiti on ennen kaikkea samaistumisen kohde. Elämästä iloitseva äiti antaa uskallusta tyttärelleen.
Kinnunen luonnehtii, että aikuisuudessa äidin ja tyttären suhde on usein monimutkaisempi kuin äidin ja pojan.
– Ellei sitten käy niin, että äiti jää kiinni poikaan tai dominoi pojan elämää, jolloin suhteesta voi aikuisiällä muodostua kivulias.
Keskusteluyhteys kannattaa
Kinnunen on huomannut, että melkein jokaisen ihmisen elämässä äiti on tärkeällä paikalla, vaikka siitä ei aina olla edes tietoisia.
– Vankien kuntouturyhmässä jokainen sanoi, että äiti on ollut heidän elämässään se hyvä ihminen. Sotarintamalla haavoittuneet ovat huutaneet Jumalaa tai äitiä, mutta eivät isää. Äiti on vajavaisenakin rakas.
Joskus äiti tietää liiankin hyvin olevansa korvaamaton.
– Kun näemme, että lapsella on vaikeuksia tai hän tekee vääriä valintoja, mietimme mitä olemme tehneet väärin. Mutta kukaan äiti ei ole täydellinen. Lapsen elämään vaikuttavat muutkin asiat kuin äiti. Olisi hyvä, jos äiti ja lapsi voisivat lapsen aikuistuttua keskustella menneisyydestä. Minusta juuri äidin kannattaa avata tämä keskustelu. Sillä tehdään suuri palvelus lapselle, joka saa ulos mahdollisia katkeruuksia, jotka varjon tavoin seuraavat hänen elämäänsä.
Kinnunen on itsekin käynyt lastensa kanssa keskusteluja menneestä.
– Kaikkien kohdalla on käynyt niin, että keskustelua ei ensin ole syntynyt. Mutta myöhemmin kysymys on tullut puheeksi. Näitä aiheita putkahtelee esimerkiksi lasteni omien lasten kasvamisen vaiheissa.
Syli on tärkeä viesti
Äidin syli kertoo Kinnusen mielestä lapselle kaiken tarpeellisen.
– Se kertoo, että lapsi on hyväksytty ja rakastettu ja vanhempi iloitsee hänestä. Keho varastoi tämän kokemuksen.
Jos äiti on esimerkiksi alkoholisti, narsistinen tai masentunut, jää lapselta paljon saamatta.
– Luottamusta ja tukea jää puuttumaan.
– Mutta vaikka äitisuhteemme olisi kohtalaisen terve, harvoin käy niin että äidin ikävämme edes kohtuullisesti täyttyisi. Ihmisen osa on, että kaipuumme on syvempi kuin mitä toinen ihminen pystyy täyttämään.
– Kuitenkin korjaavia kokemuksia on mahdollista saada. Näitä voivat olla uusi yhteyden löytyminen äidin kanssa tai hyvä suhde puolisoon ja omiin lapsiin, Kinnunen toteaa.