Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Saarnapöntöstä nettioppia?

 

Somessa oman näkemyksen esittämiseen vaaditaan erityistä taitoa, sillä viestit eivät saa tuekseen toisen ymmärtämistä helpottavaa sanatonta viestintää. Kuva: Shutterstock

Voisiko tuoda esiin, mitä hyvillä sanoilla voi saada aikaan, helluntaiherätyksen johtajistoon kuuluva Kauko Vehniäinen herättelee.

Myös hengellisissä piireissä puhutaan toisista ihmisistä pahaa sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Ristin Voitto -lehden kustantaja Aikamedia sulki muutama viikko sitten uutuuskirjansa sisällöistä käytävää keskustelua varten luodun Koetelkaa kaikki -Facebook-ryhmän mielipiteen ilmaisuissa tapahtuneiden räikeiden ylilyöntien vuoksi.

Helsingin nettipoliisin ylikonstaapeli Marko Forss sanoo Uuden Suomen blogissaan, että suurin osa kansalaisista käyttäytyy somessa asiallisesti. Sama näyttäisi olevan uskovien postaajien laita. Häiritsevään kirjoitteluun sortuu lopulta vain pieni joskin äänekäs osa, ja heissäkin voi olla niitä, joiden omat ongelmat tekevät viestinnästä hallitsematonta. Harmillisinta on, jos tämä pieni siivu pääsee tappamaan hyvän keskustelun.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Helluntaiherätyksen johtoelimen neuvoa-antavien vanhinten puheenjohtajan Kauko Vehniäisen mielestä uudenlainen nopea ja avoin viestintä on selkeä haaste myös uskoville yli seurakuntarajojen ja aiheesta kannattaisi opettaa seurakunnissa.

– Ylipäätään voi miettiä, mikä merkitys sanoilla ja teksteillä on. Kuten vanha vertauskuva sanoo: jos höyhentyynyn sisällön pudistelee tuuleen, on aika vaikea koota höyheniä takaisin.

Vehniäinen arvioi, että ajan henki tempaa huomaamatta uskovatkin mukaansa ja nettiin kirjoitellaan ajattelematta seurauksia.

– Kuitenkin jos on käyttänyt väärin somea, yleensä se tulee ihmistä vastaan. Sitä, mitä kylvää, myös niittää.

Oikeassa hengessä annettu opetus hyödyttäisi hänen mukaansa uskovia.

– Ei niin, että lakia saarnataan pöntöstä, vaan että tuodaan julki, mitä hyvillä sanoilla ja puheilla saa aikaan.

Vehniäinen toteaa, että Jumalalla on hyvät ajatukset ihmistä kohtaan ja häneen uskovilla pitäisi olla armon ja anteeksiantamuksen ajatukset, sosiaalisessa mediassakin.

 

 

Aiheet