Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Säästämisen hyve unohtunut

 

Monen käsitys taloudestaan on luvattoman heikko. Kuva: Istockphoto

Kotitalouksien ylivelkaantumisen raju kasvu näkyy velkajärjestelyyn hakeutuvien lisääntyneissä yhteydenotoissa. Ilmiöön törmäävät myös diakoniatyöntekijät.

Työalasihteeri Tiina Saarela kirkkohallituksesta pitää hälyttävänä sitä, että joillakin diakoniatyön asiakkailla saattaa olla ainoastaan kunnallisia maksuja perinnässä.

– Ihmiset eivät tiedä, että asiakasmaksulain 11 pykälän mukaan näitä maksuja voidaan alentaa tai jättää kokonaan maksamatta, mikäli ei ole varaa. Tätä kunnat eivät juuri mainosta, mutta monille se olisi tärkeä tieto, Saarela huomauttaa.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9

– Monet yrittävät pitkään selvitä omin voimin ja toivovat, että asiat ovat paremmin puolen vuoden päästä.

Diakoniatyön asiakaskunnassa ylivelkaantuminen on ollut aina läsnä, mutta se on lisääntynyt tasaisesti viimeksi kuluneiden vuosien aikana.

– Meillä näkyy yhteiskunnan tilanne. Elinkustannukset ovat kasvaneet minimitulojen pysyessä samana, johtava diakoniatyöntekijä Virpi Kylmälahti Helsingin Malmin seurakunnasta kertoo.

Ongelmat ovat tulleet entistä hankalimmiksi. Usein velkaantumista pahentaa vaikkapa sairastuminen. Myös pientä eläkettä saavien vanhusten taloudellinen tilanne on vaikeutunut entisestään.

 

Lue koko juttu tämän viikon Sanasta