Kolmen herkän lapsen kodissa tunteet ovat usein pinnassa. Vanhemmat löysivät uusia avaimia vanhemmuuteen ja haitallisia käyttäytymisen malleja jäi pois.
Mari Cernyn perhe ei sovi perinteiseen muottiin. Kolmen alle kouluikäisen lapsen kodissa puhutaan kolmea kieltä: tšekkiä, suomea ja englantia. Cernyt ovat asuneet lasten syntymästä asti yhteisössä, nukkuneet perhepedissä ja viettäneet useamman kerran kuukausia asuntovaunuelämää.
– Lisäksi olemme kaikki aika luovia ja herkkiä. Pitkään ajattelin, että olisin myös vanhempana tavallista lempeämpi. Olen tehnyt monia asioita lasta ja itseäni kuunnellen, kuten synnyttänyt kaikki lapsemme kotona ja imettänyt pitkään, Mari Cerny kertoo.
Kuitenkin pinnan alla vaikuttivat omat kipeät lapsuudenkokemukset ja suomalaisen kasvatuskulttuurin vääristymät.
– Olin täysin sokea esimerkiksi syvällä sydämessäni piileskelleelle vihalle, joka heijastui vanhemmuuteeni paljon enemmän kuin ymmärsin.
Paras tapa osoittaa pyyteetöntä rakkautta on silloin, kun lapsi ei ansaitse sitä.
Puolisentoista vuotta sitten Cernyn perheessä alkoi prosessi, joka paljasti nuo vanhemmuuden sudenkuopat. Perhe muutti Mateo-isän opintojen perässä Youth With a Missionin (YWAM) koulutuskeskukseen Ruurikkalaan.
– Vuoden päätavoite oli etsiä kutsumustamme perheenä. Ainoa vastaus, jonka Jumala toi eteemme yhä uudestaan, oli se, että hän kutsuu meitä perheen perustuksen uudelleenrakennusprosessiin.
– Sanoimme Jumalalle kyllä, mutta ilmaan jäi leijumaan kysymys, että miten.
Sitten perheenäidin silmiin osui Facebook-keskustelu, jossa suositeltiin kristillisen Connected Families -järjestön vihanhallintaa käsittelevää e-kirjaa.
– Kolmen herkän lapsen kodissa ovat usein tunteet pinnassa, joten kirja vastasi tosi moneen ongelmaamme. En voinut uskoa, että niin hyvää materiaalia oli saatavilla ilmaiseksi, Mari Cerny muistelee.
– Aloin ahmia muitakin ilmaismateriaaleja: lukea artikkeleja ja kuunnella podcasteja. Itkin melkein joka kerta podcasteja kuunnellessani. Niiden sanoma tuntui niin eheyttävältä ja juuri siltä, mitä tarvitsin.
Hyvin pian Cernyn pariskunta ymmärsi, että he olivat löytäneet vastauksen kysymykseensä uudesta perustuksesta. Vajaan vuoden päästä Mari jo opiskeli järjestön koulutusohjelmassa vanhemmuusvalmentajaksi.
Connected Families -materiaali poikkeaa Mari Cernyn mukaan monin tavoin suomalaisesta kasvatuskulttuurista.
– Perusperiaatteet on koottu viitekehykseksi, joka on syvästi Raamattuun juurtunut ja samalla tiedettä hyödyntävä. Viitekehys on vahvasti läsnä ihan kaikessa opetuksessa, ja se sisältää neljä askelta ja identiteettiviestiä.
Ensimmäinen askel on perustus, jonka viestinä on ”Olet turvassa kanssani”. Toinen askel keskittyy yhteyteen (”Olet rakastettu aina ja kaikesta huolimatta”), kolmas valmennukseen (”Olet kutsuttu ja kykenevä”) ja neljäs korjaamiseen (”Olet vastuullinen”).
– Kaikki viestit ovat sellaisia, joita Jumala puhuu meille läpi Raamatun.
Mari Cerny huomauttaa, että Suomessa kasvatus lähtee usein suoraan nelosaskeleesta eli korjaamisesta.
– Kun aloin uppoutua opetuksiin, tajusin joskus oikein nauttivani korjaamiseen liittyvästä vallasta. Saatoin olla esimerkiksi ylpeä siitä, jos sain lapset tottelemaan pelosta käsin. Kuitenkin vihainen käytökseni oli yhteyttä rikkovaa.
Connected Families -opetukset tähtäävätkin siihen, että vanhemmat oppisivat kommunikoimaan neljää eri identiteettiviestiä nimenomaan oikeassa järjestyksessä, perustasta käsin. Jos lapsi kokee olevansa turvassa ja rakastettu, valmentaminen ja korjaaminenkin helpottuvat huomattavasti.
– Tärkeysjärjestys on hyvä muistaa erityisesti haasteellisissa tilanteissa. Perusta eli turva ja rakkaus kuvastavat Jumalan rakkautta meitä kohtaan. Ja paras tapa osoittaa lapselle pyyteetöntä rakkautta on silloin, kun hän ei ansaitse sitä.
Sama armollisuus koskee myös kasvattajaa.
– Vanhemmuus on kaikessa ihanuudessaankin todella haastavaa, ja siihen liittyy paljon vaikeita tunteita, kuten häpeää. Jumala on kuitenkin täynnä armoa meitä kohtaan. Kaikkein pahimmissakin tilanteissa voi ajatella, että meillä on nyt tosi vaikeaa, mutta Jumala katsoo meitä armollisesti.
Toinen raamatullinen Connected Families -materiaalin periaate on se, että muutos lähtee sydämestä.
– Opetus johdattaa vanhemman oman sydämen tutkailuun sen sijaan, että korjattaisiin ongelmakohtia jollakin metodilla tai etsittäisiin syytä lapsesta.
– Olen miettinyt paljon muun muassa sitä, mitä minussa tapahtuu jossakin haasteellisissa tilanteissa, millaista on olla lapseni siinä hetkessä, millaiset valheet vaikuttavat toimintani taustalla ja millaisia nonverbaalisia viestejä annan lapselleni.
Pohdinta on johtanut muutoksiin omassa käytöksessä, kuten itsensä rauhoittamiseen haastavissa tilanteissa.
– Olen alkanut sanoittaa, että nyt minua hermostuttaa ja on tosi vihainen olo, mutta haluan yrittää saada kehoni rauhoittumaan. Se viestii samalla lapsille, etteivät he ole vastuussa minun tunteistani – että ”koska olette tuollaisia, minä joudun hermostumaan”.
Uutena keinona ongelmatilanteiden käsittelyyn on tullut myös myötätunto.
– Jos lapsi on poissa tolaltaan, vihalla reagointi vain lisää vettä myllyyn. Sen sijaan olen opetellut vastaamaan empatialla ja ajattelemaan, että tuo mielestäni kenties naurettava asia on lapselle iso juttu. Saatan sanoa, että ymmärrän, että sinulla on nyt tosi vaikeaa, ja kysyä, että mikä sinua auttaisi rauhoittumaan.
Uusilla lähestymistavoilla on ollut Mari Cernyn sanoin mullistava vaikutus niin jumalasuhteeseen kuin perheen yhteiseloonkin. Siksi Mari on alkanut unelmoida materiaalin suomentamisesta ja oppien saattamisesta yhä useamman perheen käyttöön.
– Meillä on paljon sukupolvilta toisille periytyneitä, lasten ja vanhempien yhteyteen kielteisesti vaikuttavia kasvatustapoja. Jumalan avulla ne kierteet voidaan kuitenkin katkaista, hän vakuuttaa.
Lisätietoa Connected Families -järjestöstä osoitteessa connectedfamilies.org.