Salomäki: ”Tutkimustulokset saatava paremmin kirkon eri työalojen käyttöön”

 

Kirkon tutkimuskeskuksen tuleva johtaja Hanna Salomäki haluaa kehittää tutkimuskeskuksen toimintaa siten, että laaja tutkimustulosten kirjo päätyisi entistä tehokkaammin esimerkiksi kirkolliskokouksen ja papiston hyödynnettäväksi.

Herätysliikkeitä tutkinut Salomäki ei usko uuden asemansa vaikuttavan suoraan esimerkiksi herätysliikkeiden ja kirkon suhteisiin.

Muutama tunti sitten Kirkon tutkimuskeskuksen johtoon valittu Salomäki kommentoi tunnelmiaan tuoreeltaan Seurakuntalaiselle. Hän myöntää, että ilmassa on ”urheilujuhlan tuntua”.

– Lopputulosta odotettiin sen verran kauan.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Jo ennestään tutkimuskeskuksen tutkijana työskennelleen Salomäen toimenkuva muuttuu heinäkuussa hallinnollisempaan suuntaan.

– Johtajana koordinoin tutkimuksen tekemisen sijaan suurempia kokonaisuuksia. Tahtoisin kuitenkin säilyttää kosketuksen myös tutkijan työhön, hän sanoo.

Salomäki tunnetaan varsinkin herätysliikkeitä koskevasta sosiologian väitöskirjastaan ”Herätysliikkeisiin sitoutuminen ja osallistuminen” (2010). Hän ei kuitenkaan usko uuden aseman tuovan kovin paljon uutta kirkon ja herätysliikkeiden suhteisiin.

– Tutkimukseni on ollut jo kauan valmis, ja sitä on käsitelty medioissa runsaasti. Ei valintani siihen enää paljoa vaikuta.

– Herätysliikkeiden asema kirkossa on joka tapauksessa nyt muutosvaiheessa muun muassa työntekijäkunnan muutoksen vuoksi.

Kirkon tutkimuskeskuksessa on tällä hetkellä meneillään laajoja tutkimuksia, jotka liittyvät esimerkiksi rippikouluun ja teologikoulutukseen. Salomäen mukaan käynnissä olevat projektit tulevat jatkumaan suunnitellusti.

– Sitä olen miettinyt, jääkö tutkimusaineisto kuitenkin liiaksi tutkijoiden käyttöön. Se pitäisi saada tehokkaasti kirkon eri työalojen hyödynnettäväksi. Tämä on yksi teema, johon tulen kiinnittämään huomiota.

– Tutkimuskeskuksella on myös paljon pieniä projekteja, jotka saattavat jäädä yksittäisiksi ja hajanaisiksi. Olisi hyvä, että tutkimushankkeita suunniteltaessa mietittäisiin laajempia kokonaisuuksia, Salomäki kaavailee. 

Lue myös:

Hanna Salomäki valittiin Kirkon tutkimuskeskuksen johtoon

 
Artikkelibanneri perussanoma