Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Salossa rakennetaan kännykkäteollisuuden hiipuessa

 

Remontin jälkeen rukoushuoneella on tilaa eri toimintamuodoille. Kuvassa pastori Eero Ketola johtaa rukousta vihkiäisjuhlassa. Kuva: Noora Palola

”Työtä se on talkootyökin”. Talkoohenki on voimissaan kaupungissa, jossa monilta on hiljattain loppunut leipätyö. Salon helluntailaiset avasivat uuden toimintakeskuksen.

Teksti: Noora Palola

– Tosi valoisaa, tilavaa ja kaunista, kuvailee Salon helluntaiseurakunnan jäsen Sirpa Ruuhisalmi seurakunnan uutta toimintakeskusta.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Salon helluntaiseurakunnassa vihittiin käyttöön remontoidut toimitilat 12. helmikuuta. Ajatus uusista tiloista lähti liikkeelle jo seitsemän vuotta sitten, kun vanhat tilat olivat ahtaat ja tarvitsivat kunnostusta.

Laajennusta harkitessa huomattiin, ettei kyseessä ollut mikään pikkuremontti. Remontissa seurakunta sai kokonaan uuden ilmeen ja lisäsiiven.

– Ennen ei ollut järkeviä tiloja nuorille ja lapsille. Jumalanpalveluksen jälkeenkin on nyt helpompaa järjestää tilaisuuksia, joissa tavata seurakuntalaisia, miettii Ruuhisalmi.

Seurakunta mukana yksimielisesti

Vihkiäisjuhlassa uudet tilat täyttyivät parvelle saakka, kun seurakuntalaiset ja kaupungin edustajat saapuivat juhlistamaan tilaisuutta. Tilat suunnitellut arkkitehti Jaakko Rautanen kertoi tervehdyksessään, ettei ollut aikaisemmin ollut mukana näin suuressa hankkeessa, joka olisi hoidettu näin pitkälle vapaaehtoisvoimin.
Juhlapuheessaan myös Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Nummentalo kiitti seurakunnan yhteishenkeä.

– Tällä hetkellä, jolloin talous ja työelämä ovat täynnä epävarmuutta, yhdessä tekeminen ja yhteisön luoma turva alkavat saada jälleen ansaitsemansa arvon.

Myös rukoushuoneyhdistyksen puheenjohtaja Ari Heikkinen iloitsee koko seurakunnan sitoutumisesta projektiin.
– Vuonna 2008 syntyi rakennuspäätös, jossa vain kaksi äänesti tyhjää ja loput projektin puolesta.

Heikkinen on kiitollinen Jumalalle siitä, kuinka helposti projekti sujui. Rakentaminen ajoittui edulliseen rakentamisaikaan, talkoolaisia saatiin oikeaan aikaan ja säätkin suosivat.

Uudet tilat ovat jo aktiivisessa käytössä. On kerhoja, eläkeläispiirejä ja soluja. Aikaisemmin eri kerhot ja solut kokoontuivat ihmisten kotona. Nyt erilaiset toimintamuodot mahtuvat saman katon alle.

Talkootyötä työttömyyden keskellä

Rakennusprojekti on luonut positiivista kuvaa helluntaiseurakunnasta myös ulospäin.
– Projekti on saanut seurakuntalaiset pois helluntaihäpeästä, naurahtaa Heikkinen viitaten vähemmistön arasteluun pääväestön keskellä.

Laajennustyössä on ollut mukana yli 60 yhteiskunnan työllistämää ihmistä. Heitä on tullut työvoimatoimiston ja ELY-keskuksen kautta. Vaikka työttömyys on ollut läsnä koko rakennusprojektin ajan, siihen ei ole suhtauduttu talkoissa mörkönä vaan mahdollisuutena.
– Olemme tulleet työllistäjänä keskelle tavallisten ihmisten arkea. Se on madaltanut asenteellisia muureja.

Työprojektin lomassa on käyty useita keskusteluja ihmisiä mieti-tyttävistä kysymyksistä. Yksi projektiin työllistetty on nyt myös kastettu seurakunnan jäseneksi.

Heikkinen itse on jäänyt työttömäksi Nokialta samoin kuin moni talkoolaisista.

– On ollut iso merkitys, että vaikka leipätyö on loppunut, niin ei ole jäänyt ilman työtä, hän sanoo.
Seurakunnan rakennusprojektin kimpussa työtä tehneistä osa on jo työllistynytkin muualle. Rakennustyömaalla on myös opittu uusia taitoja, joista on ollut hyötyä työllistymisessä.