Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Sammeli Juntunen: ”Kristinuskon peruskäsite ei ole hiljaisuus”

 

Sammeli Juntusen mukaan seurakunnat ovat täynnä pitkiä puheita ja fraaseja. KUVA: SAVONLINNA-SÄÄMINGIN SEURAKUNTA

”Jos kirkko ei arvosta sanoja vaan tuo peruskäsitteeksi hiljaisuuden, se ei ole kristinuskoa vaan gnostilaisuutta”, kirjoittaa kirkkoherra Sammeli Juntunen Uusi Tie -lehdessä (7/2015).

Savonlinna-Säämingin kirkkoherra ja ekumeniikan dosentti Sammeli Juntunen huomauttaa Uusi Tie -lehden kolumnissaan, että nykyisin kuulee sanottavan, että Jumalasta ei voi puhua. Kirkkoa kritisoidaan siitä, että se on liikaa ”sanan kirkko”. Juntunen sanoo ymmärtävänsä näitä näkemyksiä, sillä yhteiskunta ja kirkko pursuavat sanoja. ”Silti en pääse siitä, että kristinuskon peruskäsite ei ole hiljaisuus. Se on Sana”, Juntunen kirjoittaa.

Hän vertaa kristinuskon ja gnostilaisuuden käsityksiä toisiinsa. ”Jos kirkko ei arvosta sanoja, vaan tuo peruskäsitteeksi hiljaisuuden, se ei ole kristinuskoa vaan gnostilaisuutta. Erään gnostilaisuuden haaran mukaan Sanaa eli Logosta perustavampi jumalallisen todellisuuden aste on Sigee, Vaikeneminen. Kristinusko ei tunne tällaista jumalallista vaikenemista lainkaan. Uskomme mukaan Jumalalla on jo syvimmässä olemuksessaan Sana.”

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Juntusen mukaan ratkaisu sanojen tulvaan ei ole sanoista luopuminen vaan se, että kirkko oppii arvostamaan oikeita sanoja ja välttämään ”turhaa lätinää”. 

 
artikkelibanneri Uusi Tie