Oulun piispa Samuel Salmi sanoo vanhoillislestadiolaisten pitäytyneen naispappeuden torjuvassa kannassaan ”hyvin kauniisti”. Hän kuitenkin uskoo herätysliikkeen ajan mittaan avartavan käsitystään naisten kelpoisuudesta pappisvirkaan.
Radio Dein ja Kotimaan toteuttamassa suorassa Piispan kyselytunti -lähetyksessä keskiviikkoaamuna vieraillut Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi sanoo vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen naispappeuskannan ”olevan prosessissa”. Vaikka liikkeen paikallisorganisaatiot, Rauhanyhdistykset, pitäytyvät virallisesti näkemyksessä, jonka mukaan pappisvirka kuuluu vain miehille, uskoo Oulun piispa Samuel Salmi linjauksen muuttuvan.
– Vanhoillislestadiolainen tapa toimia suhteessa naispappeuteen on hyvin kaunis. Ei synny ylilyöntejä suhteessa niihin, jotka ovat virkasisaria seurakunnissa samalla pitäytyen omaan lähtökohtaansa tässä vaiheessa. Sanoisin, että tässä vaiheessa, koska kaikki on prosessia loppujen lopuksi, kun otetaan huomioon vanhoillislestadiolaisen liikkeen syntyhistoria ja mikä asema naisilla oli aikanaan siinä liikkeessä, kommentoi Salmi aihetta Radio Deissä.
Piispan kyselytunnilla mukana ollut vanhoillislestadiolaisen liikkeen pää-äänenkannattajan Päivämies-lehden päätoimittaja Olli Lohi kysyi kahden viikon kuluttua piispanvirasta eläkkeelle siirtyvältä Samuel Salmelta, mikä vanhoillislestadiolaisen liikkeen piirissä viettämä hetki on tälle jäänyt erityisesti mieleen.
Salmi nosti vastauksessaan esille muutaman viiden vuoden takaiset Pudasjärven suviseurat. Salmi toimi Pudasjärvellä ensimmäistä kertaa ei-vanhoillislestadiolaisena liturgina liikkeen suviseuroilla jakaen myös ehtoollista. Tapahtumasta syntyi jälkipyykkiä, kun Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistysten (SRK) silloinen pääsihteeri Tuomas Hänninen ei pitänyt Salmen julistamaa synninpäästöä pätevänä toisin kuin vanhoillislestadiolaisten pappien julistamaa synninpäästöä.
– Yhteys ja yhteyden kokemus oli todella mieleen jäävä enkä sitä koskaan voi unohtaa. Siellä sain olla seurakuntaväen keskellä tavalla, jossa ihmiset saattoivat tulla ja pyytää myös synninpäästöä omassa elämässään niihin rikkomuksiin, mitä heillä oli mielessään.
”Totta kai se jälkinäytös tuntui pahalta. Olihan se sellainen asia, jota en odottanut ollenkaan.”
Kun Salmi kuvaili kokemustaan lähetyksessä lähes runollisin sanankääntein kertoen sen muistuttaneen ”kevätpurojen liikkeellelähtöä” ja ”armon sateen laskeutumista taivaasta”, muistutti Oulun evankelis-luterilaisten seurakuntien Rauhan Tervehdys -median vt. päätoimittaja Rebekka Naatus suviseurojen kirvoittamasta piispan ripin pätevyyttä koskeneesta polemiikista:
– Jälkeenpäin käytiin julkisuutta myöten keskustelua, oliko rippi pätevä vai ei vanhoillislestadiolaisten mielestä. Johtohan käytännössä ilmoitti, että eipä oikeastaan välttämättä ollut. Vieläkö tämä tuntuu pahalta? kysyi Rebekka Naatus piispa Salmelta.
– Totta kai se jälkinäytös tuntui pahalta. Olihan se sellainen asia, jota en odottanut ollenkaan, koska se ilo oli niin peittelemättömän ehyt. Olen pyrkinyt unohtamaan sen, mutta tietysti on asioita, joissa täytyy sisäisesti tehdä työtä, vastasi Salmi Naatukselle.
Kuuntele, kuinka piispa Samuel Salmi arvioi vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen naispappeuskantaa, muisteli Pudasjärven suviseurojen tapahtumia ja arvioi sitä, vaikuttaako Lähetyshiippakunnan liittyminen Kansainvälisen luterilaisen neuvoston jäseneksi evankelis-luterilaisen kirkon suhtautumiseen sitä kohtaan:
Kuuntele Piispan kyselytunti kokonaisuudessaan Radio Dein sivuilta.