Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Samuli Edelmann hakeutui merkityksellisten ihmisten seuraan – löysi virret ja ortodoksisuuden

 
Samuli Edelmann Warner pressfoto

Samuli Edelmann on kieltäytynyt kahden vuoden ajan kaikista näyttelijän töistä haluten keskittyä ainoastaan musiikin tekemiseen.

Toissa pyhänä tuli kuluneeksi kaksi vuotta Samuli Edelmannin isän Toni Edelmannin kuolemasta. Saman ajan Samuli Edelmann on kieltäytynyt kaikista näyttelijän töistä keskittyen ainoastaan musiikin tekemiseen.

– Oli viimeinen yhteinen joulumme, kun isää tavatessani Toni kysyi: ”Milloin se Vaiheet 2 tulee?”. vastasin, että ei mene kauaa enää, muistaa Samuli Edelmann.

Sitä levyä Toni Edelmann ei ehtinyt kuulla. 1990-luvun lopussa Samuli Edelmann oli julkaissut Vaiheet 1 -levyn, jolla hän tulkitsee isänsä, säveltäjä Toni Edelmannin lauluja.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

– Vaiheet ykkösestä uhkasi tulla raskas vuori ylittää. Keskustelut menivät siihen, miten voisimme ylittää sen albumin tai pysyä sen tasolla. Emme löytäneet ovea ulos, Samuli Edelmann kertoo.

Lukon avasi yhteistyö saksofonisti Jukka Perkon sekä pitkään Samuli Edelmannin kanssa kiertäneen Matti Paatelman kanssa. Toni Edelmannin kuoleman jälkeisenä jouluna kolmikko kiersi konserttisaleja ja kirkkoja. Ohjelmistoon kuului joululauluja sekä joitain tarkoin valikoituja Vaiheet-albumin kappaleita.

– [Vastaava tuottaja] Pete [Eklund] sanoi, että mitäs jos tehtäisiin Vaiheet 2 samalla tavalla kuin kirkkokonsertit – siinä olisitte vain te kolme, piano, saksofoni ja laulu. Silloin vapautui hirveästi energiaa ja tuli kevyt olo. Ovi aukesi Vaiheet 2 -levyn maailmaan.

Merkityksellisten ihmisten seurassa

Toni Edelmannin kappaleet ja hänen musiikkinsa perintö elävät Samuli Edelmannin uudella levyllä. Sanoituksia Toni Edelmannin sävellyksiin on syntynyt muun muassa Anna-Mari Kaskisen kynästä. Sovittaja Leri Leskinen on sävyttänyt pianon, saksofonin ja laulun varaan rakennettua kolmiota harkituilla lisämausteilla.

”Intuitiivisesti tulee hakeuduttua sellaisten ihmisten seuraan, joiden kanssa kulku on merkityksellistä.”

Levyllä on mukana useita Samuli Edelmannille rakkaita ihmisiä. Tytär Venla on mukana tulkitsemassa Soi laulu hiljaa -kappaletta, sisko Veera Luostarinen Häälaulua. Ilari Edelmann, Samulin veli, on säveltänyt päätöskappaleen Vaeltajan yölaulu II, johon liitetyn runon lausuu äiti Marja-Leena Kouki.

– Kokonaisuus on meiltä intuitiivisesti hyvin vaistonvaraisesti syntynyt.

Laulaja-lauluntekijä Yona laulaa Samuli Edelmannin kanssa dueton Palaa luokseni. Valmis lopputulos syntyi ensimmäisellä otolla.

­– Kaikki Yonan ala- ja ylästemmat ovat improvisoituja. Leri [Leskinen] sanoi Yonalle: ”Tee, mitä haluat”. Se oli yksi otto eikä siinä ole yhtään väärää ääntä, ja kaikki on improvisaatiota.

Saksofonisti Jukka Perkon mukaan poikkeuksellisen spontaanisti toteutetun äänityssession mahdollisti ryhmän jäsenten välinen sielunkumppanuus.

­– Liikumme samalla taajuudella ja olemme samaa sielunryhmää. Yhdessäolomme kasvattaa ainakin minua. Elontaivalta on aina helpompi kulkea yhdessä, ja intuitiivisesti tulee hakeuduttua sellaisten ihmisten seuraan, joiden kanssa kulku on merkityksellistä, Perko pohtii.

Viina vaihtui virsiin

Perkoa ja Edelmannia yhdistää rakkaus virsiin. Molemmat ovat julkaisseet myös omia virsilevyjään.

– Itseni tavoin Samuli on puuhaillut paljon virsien ja samojen perimmäisten kysymysten kanssa kuin minäkin. Se on ollut sytyttäjä yhteistyölle.

­– Virret ovat tulleet lapsuudenperintönä. Suvussa ovat virret kulkeneet ja seuroissa on istuttu pienestä saakka. Aikuisiällä virsiin on sitten päässyt luomaan oman suhteen, ja niistä on tullut itselleni hengellisen harjoittamisen väline, Jukka Perko sanoo.

”Hengellinen musiikki liittyy voimakkaasti oman raitistumiseni aikaan.”

Ortodoksisesta kirkosta hengellisen kotinsa löytäneen Samuli Edelmannin suhde virsiin mullistui vuosikymmen sitten.

– Hengellinen musiikki liittyy voimakkaasti oman raitistumiseni aikaan 2000-luvun lopussa. Kuten hyvin läheinen ystäväni [elokuvaohjaaja] Kalle Holmberg minulle sanoi: ”Jos Spiritus Fortus jää pois, joku toinen Spirit tulee tilalle, ja sen on hyvä tulla tilalle.”

Nuorena kirkosta eronnut Samuli Edelmann palasi evankelis-luterilaisen kirkon jäseneksi raitistumisensa jälkeen. Viime vuonna hän vaihtoi jäsenyytensä ortodoksiseen kirkkoon vietettyään paljon aikaa Valamon luostarissa, josta on tullut laulajalle tärkeä hiljentymispaikka.

Sisäistä rauhaa tai seesteistä valaistumisen tilaa hän ei luostarista etsi.

­– Oleellista kristinuskossa on keskittyminen muuhun kuin itseensä.

Nälkä näyttelemiseen ei ole hävinnyt

Edelmannin viime vuosien tuotantoon mahtuu paljon ihmisyyden syvistä vesistä ja hengellisyydestä ammentavaa musiikkia. Laulaja ei ole kääntänyt popmusiikille selkäänsä, mutta tausta laulajanuran jatkumiselle löytyy virsikirjasta.

– Vuonna 2005 olin menossa Sonylle sanomaan, että lopetan levyjenteon. Olin kyllästynyt siihen tapaan tehdä, se tie oli lopussa. Sanoin, että lopetan levyjen tekemisen, kun Pete Eklund astui sisään huoneeseen kädessään pino virsiä ja kysyi: ”Tehdäänkö virsilevy?” Siitä alkoi Peten ja minun taival, joka on kestänyt tähän asti.

Ensimmäinen virsilevy äänitettiin Luhangan puukirkossa Samuli Edelmannin ehdoin, livenä.

– Olin toki saanut hengen asioita pohtia ja miettiä ja saanut olla polvillaan rukoilemassa jo monta vuotta ennen kuin Pete siihen huoneeseen virsipinon kanssa astui.

Samuli Edelmann näkee runsaasti yhtymäkohtia virsien ja isänsä Toni Edelmannin tuotannon välillä.

– Otetaan vaikka virsi Herra, elämääni valvo, etten harhaan vaeltaisi täällä ohi ihmisten – ei se kauas mene siitä, minkä [runoilija Hermann] Hesse voisi kirjoittaa.

Toni Edelmann oli ensimmäisen Vaiheet-levyn aikaan 51-vuotias. Samuli Edelmann on nyt saman ikäinen.

– Ajatuksena on tehdä Vaiheet 3 -levy 20 vuoden päästä. Tehdään siitä rauhallisempi saaga.

Sitä ennen taiteilijan on aika astua pitkän tauon jälkeen kameroiden eteen. Se tapahtuu ensi vuonna, kun Edelmann näyttelee Invisible Heroes -tekijöiden, Kaiho Republicin, tuottamassa sarjassa Poromafia.

­– Ei se nälkä näyttelemisestäkään hävinnyt.

 

Aiheet