Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen Sanansaattaja-lehden päätoimittaja Hannu Kippo painottaa pääkirjoituksessaan, että kristillisessä kirkossa Henkeä ja oppia ei voida erottaa toisistaan. Jos ne erotetaan, kirkko ajautuu kohti yleisuskonnollisuutta, Kippo muotoilee.
Hän viittaa lokakuun Askel-lehden kolumniin, jossa HelsinkiMission toiminnanjohtaja Olli Valtonen siteeraa amerikkalaisteologi Harvey Coxia. Coxin mukaan kristikunta on siirtymässä opillisuuden aikakaudesta Hengen aikakauteen.
Cox jakaa kirjassaan Future of Faith kristillisyyden historian kolmeen eri vaiheeseen. Alun Jeesus-liikettä hän kuvaa luottamuksen kautena. Sitä seurasi 1500 vuotta kestänyt opillisuuden aikakausi. Cox aavistelee, että kristikunta on nyt aloittanut siirtymän kolmanteen vaiheeseen – Hengen ajanjaksoon. Coxin mielestä ”oikeaoppisuuden sijaan tarvitaan oikeaa elämää”.
”Mikä astuu loputtomien uskontunnustusten tilalle? Coxin mukaan teot. Merkitystä ei ole niinkään sillä, mitä kaikkea nielaiset uskontunnustusten mukana. Merkitystä on sillä, seuraatko Jeesusta ja toimit niin kuin hän opetti”, Valtonen kirjoittaa kolumnissaan.
– Moni pitää opillisuutta kuivana ja luotaantyöntävänä asiana. Kuitenkin opillisuudessa on kyse levollisesta turvallisuudesta, Kippo puolestaan kommentoi tänään ilmestyneessä Sanansaattajassa.
– Ensimmäisessä kirjeessä Timoteukselle Paavali varoittaa niistä, jotka toimivat vastoin tervettä oppia. Johanneksen evankeliumin 17. luvussa Jeesus sanoo, että hänen oppinsa on Jumalasta, ja jokainen, joka tahtoo sitä noudattaa, pääsee kyllä sen näkemään, hän jatkaa.
– Hengen ajanjaksoon siirtyminen voisi merkitä siirtymistä siihen ”opillisuuteen”, mikä meitä kulloinkin miellyttää.
Kipon mukaan tällöin ajaudutaan kohti ”yleisuskonnollisuutta, varsinaista gallupkristillisyyttä”.
– Sen vaikutukset näkyvät jo nyt selvästi. Älkäämme unohtako oppi-isämme Martti Lutherin vakavaa varoitusta: ”Meidän täytyy siis pitää lujasti kiinni siitä, että Jumala ei tahdo olla tekemisissä ihmisten kanssa millään muulla tavalla kuin sanan ja sakramenttien välityksellä. Kaikki se, mitä ilman sanaa ja sakramentteja Henkenä ylistetään, on itse Perkeleestä”, Kippo siteeraa Tunnustuskirjoja.
– On pelättävissä, että ”Hengen ajanjaksona” markkinoitava uusi oppi tuleekin olemaan hengen ajanjakso, jossa nostetaan totuuden vastaiset opit arvoon arvaamattomaan, ajetaan Jumalan sanaan turvaavat ulos kirkosta ja ajaudutaan korinttilaiseen ”hengen johdatukseen”, hän ennakoi.