Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Sananvapaus tulilinjalla Englannissa

 

Spiked-lehti kampanjoi opiskelijoiden sananvapauden puolesta.

Mikä yhdistää sombreroa, pro-life-ryhmiä ja Friedrich Nietzscheä? Vastaus: kaikki ne halutaan kieltää yliopistoissa.

Maaliskuussa University College Londonin oppilaskunta kielsi Nietzsche-lukupiirin ”fasistisena”. Viime lokakuussa sama oppilaskunta esti opiskelijoidensa katolisen yhdistyksen tilaisuuden katolisesta opetuksesta homoseksuaalisuudesta.

Toukokuussa Oxfordin yliopiston oppilaskunta vain täpärästi vältti kieltämästä opiskelijoidensa pro-life-järjestön osallistumisen fuksien messuille. Syyskuussa Dundeen yliopiston oppilaskunta puolestaan toteutti vastaavan kiellon.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Marraskuussa London School of Economicsin opiskelijoiden ateistijärjestön edustajat joutuivat peittämään T-paitansa fuksien messuilla, koska niissä oli sarjakuva Jeesuksesta ja Mohammedista.

Samassa kuussa Birminghamin yliopiston oppilaskunta kielsi sombrerojen käytön oppilaiden naamiaisissa ”rasistisena”. Huhtikuussa Cardiffin yliopiston oppilaskunta yritti kieltää opiskelijajärjestöjään osallistumasta aborttia vastustaviin mielenosoituksiin.

Mikä Iso-Britannian opiskelijoita vaivaa?

Oppilaskunta toisensa jälkeen on viimeisen vuoden aikana kieltänyt omien jäsenjärjestöjensä toimintaa ja tilaisuuksia, jotka liittyvät monesti aborttiin, homoseksuaalisuuteen tai ”fasistiseksi” tai ”rasistiseksi” katsottuihin ajatuksiin.

Perusteina on käytetty muun muassa ”oppilaiden turvallisuutta kampuksella”, ”naisen valinnanvapautta” tai ”laitaoikeistolaisen ideologian levittämistä”.

Boikotoitujen järjestöjen listalle pääsevät usein esimerkiksi kristilliset järjestöt, joiden seksuaalieettiset kannat poikkeavat valtavirran näkemyksistä.

Myös yhdistykset, joiden tavoite on puolustaa ihmiselämää muun muassa argumentoimalla aborttia ja eutanasiaa vastaan, ovat joutuneet sensuurin kohteeksi.

Britannian lehdistössä onkin herännyt kysymyksiä siitä, mikä saarivaltakunnan yliopisto-opiskelijoita oikein vaivaa? Perinteisesti länsimaissa juuri heidän joukostaan on menneinä vuosisatoina kasvanut vaikuttava sarja sananvapauden ja ylipäätään kaiken poliittisen vapauden puolesta puhuneita merkkihenkilöitä.

Nyt kuitenkin brittiläiset oppilaskunnat ovat profiloituneet lähinnä vaarallisiksi katsomiensa ideoiden sensuroijina.

Jotkut kommentaattorit ovat huomauttaneet, että kehitys on varsinainen ironian huipentuma, kun länsimainen yliopisto on perinteisesti ollut juuri se paikka, jossa pitäisi vallita kaikkein suurin vapaus ilmaista ajatuksiaan.

Vastarinta on alkanut

Vastareaktio on kuitenkin alkanut itää toinen toistaan järjettömämpien kieltojen vanavedessä.

Esimerkiksi verkkolehti Spiked! on aloittanut laajan kampanjan sananvapauden edistämiseksi. Kampanja tähtää yliopistojen kohdalla erityisesti niin sanotun ”No Platform”-käytännön lopettamiseen.

Se on vuonna 1974 maan ylioppilaskuntien liiton (National Union of Students, NUS) omaksuma politiikka, jolla kieltäydytään antamasta tiloja käyttöön valikoiduille tahoille.

Kielto tähtäsi alun perin poliittisen fasismin leviämisen estämiseen, mutta se on tässä tarkoituksessa nykyisin käytännössä kuollut kirjain.

– Useimmat brittiläiset yliopistot ovat joko kumonneet sen tai kieltäytyneet toteuttamasta sitä, Spiked-lehden toimittaja Tom Slater kirjoittaa.

Hänen mukaansa oppilaskunnat ovat kuitenkin tulleet vieläkin holhoavammiksi viime aikoina. Esimerkiksi Nietzsche-lukupiiri kiellettiin siksi, että sen katsottiin uhkaavan oppilaiden turvallisuutta.

Tällaiset kiellot aliarvioivat Slaterin mukaan opiskelijoita, koska niissä oletetaan vaarallisille ideoille ja sanoille altistuneiden ”vajoavan vapiseviksi hermoraunioiksi” loukkaantumisensa vuoksi.

Lue lisää tämän viikon Uusi Tie-lehdestä, miten ”No-platform”-pykälä on alkanut elää omaa elämäänsä.

Lue myös: Oxfordin opiskelijoiden pro-life-järjestöä yritettiin sensuroida

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie