Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Sanoma Kristuksesta leviää Lähetysjuhlilla

 

Seuraavien Valtakunnallisten Lähetysjuhlien keskuksena on Rovaniemen kirkko. Kuva: Ira Kumpula.

Valtakunnallisten Lähetysjuhlien juuret ulottuvat yli 150:n vuoden taakse. Seuraavat Lähetysjuhlat järjestetään Rovaniemellä 12.-14. kesäkuuta.

Aiemmin Valtakunnalliset Lähetysjuhlat on järjestetty muun muassa Vaasassa, Helsingissä ja Haminassa. Juhlakoordinaattori Jussi Hankela kertoo, että Lähetysjuhlien perusta on Suomen Lähetysseuran vuonna 1859 järjestetyssä ensimmäisessä vuosikokouksessa, jonka ympärille juhla on pikkuhiljaa syntynyt. Tämän vuoksi järjestettyjen Lähetysjuhlien tarkkaa määrää on vaikea laskea.

Valtakunnalliset Lähetysjuhlat järjestää Suomen Lähetysseura yhdessä jonkin Suomen evankelis-luterilaisen seurakunnan kanssa. Juhlan järjestämisvastuu siirtyy vuosittain eri hiippakunnalle, jonka sisältä varsinainen juhlapaikka valitaan. Tänä vuonna paikallisena järjestäjätahona on Rovaniemen seurakunta, joka kuuluu Oulun hiippakuntaan. Hankela myöntää, että etäisyys saattaa vaikuttaa osanottajien määrään.

SRO neliöb. 17.-23.10.

– Kyseessä on vaikea kysymys, jota ollaan kyllä mietitty. Etäisyys voi vaikuttaa heikentävästi kävijämäärään, mutta toisaalta hieman etäämmällä olevilla paikoilla on oma eksotiikkansa, joka voi jopa kutsua ihmisiä paikalle, Hankela pohtii.

Yhteisen asian äärellä

Valtakunnallisten Lähetysjuhlien yhtenä osana on edelleen Suomen Lähetysseuran vuosikokous, mutta tärkeimmässä osassa juhlia on lähetystyön parissa toimivien ihmisten yhdessäolo. Juhlille tullaan saamaan ajankohtaista tietoa eri puolilla maailmaa tapahtuvasta lähetystyöstä.

– Lähetysjuhla kokoaa ihmiset yhteisen asian, lähetystyön, äärelle. Tapahtumassa jaetaan uskoa, nykyhetken tietoa lähetystyöstä ja saadaan kuulumisia kentältä, kun eri maissa toimivat lähetystyöntekijät saapuvat kertomaan työstään, Hankela sanoo.

Valo varjot hajottaa

Rovaniemellä järjestettävien Valtakunnallisten Lähetysjuhlien teema on Valo varjot hajottaa, kuten virressä 536 lauletaan. Hankelan mukaan teema tukee Lähetysjuhlien tavoitetta erinomaisesti.

– Teemassa näkyvät paikan mukana tuleva pohjoinen ulottuvuus ja yötön yö mutta ennen kaikkea se sisältää viestin Kristuksesta. Kristus on maailman valo ja valo varjot hajottaa – siinä ollaan ihan ytimessä, Hankela kuvaa.

Kolmipäiväisen juhlan ohjelma on joka vuosi hieman erilainen, sillä painotus muuttuu aina teeman mukaan. Rovaniemellä Valtakunnallisten Lähetysjuhlien vieraat saavat muun muassa nauttia Jaakko Löytyn 60-vuotisjuhlakiertueen konsertista sekä messuista ja raamattuopetuksista, joita järjestetään tänä vuonna juhlan jokaisena päivänä.