Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Sarjamurhaaja saapuu helluntaiseurakuntaan – Turun pääsiäisajan Mathilda Wrede -musikaali säväyttää

 

Veera Brown hyppää Mathilda Wreden tarinaan. Matti Haapojan roolissa jyrisee Petri Niemelä. (Antti Hirviniemi)

Yli sadan luovan alan osaajan ponnistus sisältää paitsi intensiivisiä kohtauksia, myös kepeää ja positiivista äijäenergiaa.

Turkulaisen Teatteri Puron Mathilda Wrede -musikaalin tuotanto vaatii yli sata vapaaehtoista. Jokaista esitystä on toteuttamassa yli 50 hengen työryhmä, joista 16 nähdään lavalla näyttelemässä eri rooleissa, laulamassa ja luomassa näyttäviä joukkokohtauksia. 

Musikaali on kerännyt luovan alan osaajia ja kädentaitajia Turun seudun eri seurakunnista. Siihen on tehty muun muassa 14 uutta laulua, ja näyttelijät ovat ammattilaisten ohjausta. 

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

Musikaalia säestää oma orkesteri. Puvustajat ovat luoneet 1800-luvun lopun tunnelman historiallisilla asuilla ja lavastajat rakentaneet palan Kakolan vankilaa Turun helluntaiseurakunnan saliin. 

 

Vankilaevankelista Mathilda Wreden elämänvaiheet tunnetaan melko hyvin hänen aatelisen syntyperänsä ja poikkeuksellisten valintojensa ansiosta. Musikaalin synnyn kannalta merkityksellinen on Ester Ståhlbergin vuonna 1944 kirjoittama elämäkerta, joka päätyi tuottaja Maija Salokiven käsiin jo 1990-luvulla. 

– Emme ole halunneet tuoda Mathildan tarinaan mitään sellaista, mitä hänestä kertovat lähteet eivät ole nostaneet esille. Olemme kunnioittaneet näin myös Wreden suvun toivetta, Salokivi kertoo. 

Musikaalin käsikirjoittanut Merja Issa on käyttänyt tarinan kiinnekohtina paljon erilaisia historiallisia lähteitä niin päähenkilön elämänkäänteiden kuin Kakolan vankien kohtaloiden kartoittamiseksi. Wreden katsotaan murtaneen säätyläisyhteiskunnan rajoja ja haastaneen naiselle osoitettua asemaa 1800-luvun lopun Suomessa. 

 

Dramaturgisesti musikaalin punainen lanka on Mathildan kutsumus auttaa vankeja ja tuoda heitä Kristuksen rakkauden piiriin. Kutsumus vaati raskaita valintoja ja koeteltiin vankilan raadollisessa maailmassa. Mathildan kohtaamista vangeista osa oli 1800-luvun lopun pahimpia rikollisia, kuten puukkojunkkarit Isontalon Antti, Helapää-Heikki ja sarjamurhaaja Matti Haapoja. 

Pahamaineiset ja sisimmässään muuttuneet miehet ovat isossa roolissa musikaalissa. 

– Näemme lavalla myös positiivista äijäenergiaa, koomillisia hetkiä ja koskettavia balladeja. Näyttelijät ovat todella rohkaisseet ja tsempanneet toisiaan, kehuu musikaalin ohjaaja Stina Skaren ja kertoo, että koronan pitkitettyä harjoituskautta näyttelijät ovat joutuneet treenaamaan paljon myös yksin. 

Musikaalin suositusikäraja on 12 vuotta. 

 

Mathilda Wrede -musikaali viikonloppuisin 15.–24.4. Turun helluntaiseurakunnassa. Liput ja esitysajat: www.teatteripuro.fi 

 

Aiheet