Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

SAT-7 on lähettänyt kristillistä tv-ohjelmaa Lähi-itään jo 20 vuotta

 
Terence Ascott, SAT-7

Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Keski-Aasiassa näkyvä SAT-7 on laajentunut 20 vuodessa huimasti. Perustaja ja toiminnanjohtaja Terence Ascott vierailulla Libanonin uusien toimitilojen rakennustyömaalla. Kuva: SAT-7.

Jo 20-vuotiaaksi varttunut Lähi-idässä näkyvä kristillinen satelliittitelevisio on ihme, myöntää SAT-7:n perustaja ja toiminnanjohtaja Terence Ascott.

Kun SAT-7 aloitti toukokuussa 1996, se lähetti kaksi tuntia arabiankielistä ohjelmaa viikossa. Nyt SAT-7 koostuu viidestä ympäri vuorokauden ohjelmaa lähettävästä kanavasta. Kolmella arabiankielisellä, yhdellä farsin- ja yhdellä turkinkielisellä kanavalla on vähintään 15 miljoonaa katsojaa.

– Kun aloitimme lähetykset, toivoimme, että saisimme joskus yhden kanavan toimimaan ympäri vuorokauden niin, että sillä lähetettäisiin ohjelmia arabiaksi, farsiksi ja turkiksi. Minulla ei ollut aavistustakaan, miten se saataisiin aikaan, mutta halusimme yrittää, Terence Ascott muistelee.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Ajatus itää

1980-luvun puoliväliin mennessä kristillisen televisiokanavan perustaminen Lähi-itään oli vallannut Terence Ascottin ajatukset.

– Niihin aikoihin oli jo selvää, että televisiolla tulisi olemaan kasvava vaikutus. Olimme keskustelleet monien kristillisten johtajien kanssa siitä, mitä voisimme tehdä, hän kertoo.

– Kristilliset radiokanavat tekivät hyvää työtä ja julkaistiin hyviä kristillisiä kirjoja, mutta oli vain yksi paikallinen kristillinen televisioasema eteläisessä Libanonissa. Vuosina 1986–1988 aloin kirjoittaa ajatuksistani eri tahoille, mutta aika ei ollut kypsä. Alueella asuvat eivät olleet nähneet kristillistä televisiota ja pitivät sitä tieteisromaanina.

Vähittäistä kehitystä

Teknologian kehittyminen auttoi Terence Ascottia uskomaan unelmansa toteutumiseen. Ratkaisevia askelia olivat vuonna 1986 avaruuteen lähetetty Arabsat-satellittii, jonka lähetykset tavoittivat koko arabimaailman, 1980-luvun lopun ensimmäiset eurooppalaiset satelliittilähetykset, jotka voitiin nähdä myös Lähi-idässä ja ensimmäinen arabiankielinen satelliittikanava MBC, jonka rahoitti Saudi-Arabia.

– Vuosina 1980–1989 teknologian kehitys alkoi osoittaa, että suunnitelmalla on potentiaalia. Jatkuvasti kuitenkin törmäsimme samoihin vastaväitteisiin. Arabikristityt eivät haluaisi näyttää kasvojaan kameralle, rahoitusta ei löytyisi, alueen hallitukset eivät sallisi ohjelmien tekemistä tai lähettämistä, paikallisten kirkkojen johtajat eivät halunneet amerikkalaistyylisiä ohjelmia, Ascott selittää.

Terence Ascott ei suostunut rahastakaan lähettämään Lähi-itään amerikkalaisia ohjelmia:

– Emme halunneet kristinuskon näyttävän tuontitavaralta. Työstimme ohjelmapolitiikan ja liikesuunnitelman Lähi-idän kirkkojen neuvoston kanssa. Enemmistö johtokunnan äänivaltaisista jäsenistä on ollut ja tulee jatkossakin olemaan Lähi-idän kirkkojen edustajia, jotka asuvat Lähi-idässä.

Vastahakoinen johtaja

Terence Ascott ei odottanut päätyvänsä vuosikymmenien ajaksi itse johtamaan kehittyvää satelliittitelevisioyhtiötä.

– Ajattelin tekeväni vain alkuselvittelyt ja etsiväni johtajaksi jonkun, jolla on televisiotyön kokemusta. Jokainen, jolle puhuin, perääntyi kauhuissaan. Haaste oli liian pelottava.

– Olin silloin Middle East Median kansainvälinen johtaja, ja sen työn jättäminen oli elämäni vaikeimpia päätöksiä. Tunsin syyllisyyttä jättäessäni organisaation, jota olin auttanut kasvamaan jo 20 vuoden ajan.

Vaaroja ja vaikeuksia

SAT-7:n menestyksestä on moni maksanut kovan hinnan, myös Terence Ascott.

– Olen asunut Lähi-idässä 40 vuotta ja kohdannut sairauksia ja turvallisuusriskejä. Minut on karkotettu maasta, pari kertaa pidätetty, minua kohti on ammuttu, asuntoni ikkunat on räjäytetty sisään kaksi kertaa. Silti suhteessa kaikkiin muihin haasteisiimme nämä kokemukset eivät tunnu tärkeiltä tai epätavallisilta.

Terence Ascott korostaa, kuinka urheita ovat työntekijät, jotka joka päivä varmistavat ohjelmien teon:

– Alussa muutamat egyptiläiset olivat huolissaan. He eivät tienneet, miten vallanpitäjät reagoisivat. Urheimmat ohjelmissa nähdyt ihmiset ovat olleet Algeriasta ja Tunisiasta. He todistavat uskostaan julkisissa televisiolähetyksissä, vaikka heidän perheensä eivät ole kristittyjä. Yksi ohjaajistamme vieraili Algeriassa nauhoittamassa ohjelmaa ja selitti erääseen jumalanpalvelukseen osallistuville, että jokaisen, joka ei halua näkyä televisiossa, olisi nyt siirryttävä salin takaosaan. Kukaan ei siirtynyt.

Hän kertoo, että SAT-7 on omaksunut selkeät säännöt toiminnalleen ja niiden vuoksi saanut hyväksynnän kohdealueen miljoonissa kodeissa.

– Käytämme paikallisia juontajia emmekä koskaan arvostele muiden ihmisten uskoa tai ota poliittista kantaa. Kunnioitamme paikallista kulttuuria.

Muutosta näkyvissä

SAT-7:n saavutuksia ei voi mitata vain kanavien ja ohjelmien määrässä. Tuloksena on ennen kaikkea muutos katsojan elämässä.

– Kun vuonna 1996 ensimmäisenä päivänämme saimme ensimmäisen puhelun katsojalta, se oli tällainen: ”Näin arabiaa puhuvan naisen, jolla oli ristikoru kaulassaan. Miten se on mahdollista?” Siihen aikaan ei pidetty mahdollisena, että joku voisi olla samaan aikaan sekä arabi että kristitty. Vuosien työllä olemme lisänneet ymmärrystä siitä, keitä arabikristityt ovat, mihin he uskovat ja miten he elävät. Suoraan lähetyksiin soittajat esittävät nyt paljon valistuneempia kysymyksiä.

Jumalan varassa

– Muutama vuosi sitten meillä ei ollut kassassa tarpeeksi rahaa paikallisten työntekijöiden palkkojen maksamiseen. Oli elokuu ja pääkonttorimme toimintaa halvaannutti Kyproksen lomakausi. Täysin odottamatta saimme Kyproksen valtiolta kauan odotetun veronpalautuksen, 80 000 euroa. Miten se saattoi tapahtua elokuussa, kun valtion virastoissa ei kukaan ole töissäkään? Terence Ascott yhä ihmettelee.

­– Jumala on pitänyt meistä huolta usein viimeisellä minuutilla. Hän on osoittanut, että olemme hänen varassaan. Matkan varrella on nähty monia ihmeitä ja kiitämme Jumalaa niistä jokaisesta!

Lähde: SAT-7
Käännös: Anne Tuovinen

 
Sansa artikkeliban.11.11.- MJa