Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

SAT-7:n johtaja Kairossa: Nyt on kristillisen television aika

 

SAT-7 Egyptin toimiston ja studion johtaja Farid Samir kertoo kristillisten ohjelmien olevan suosittuja Pohjois-Afrikassa. Kuva Vuokko Vänskä

– Me kristityt emme halua taistella väkivallalla, me rukoilemme ja haluamme elää kuten opetamme, kristillisen televisiokanavan SAT-7:n Egyptin toimiston johtaja Farid Samir kertoi Uudelle Tielle. Televisiokanava on ohjelmillaan pyrkinyt vaikuttamaan rakentavasti Egyptin tilanteeseen ja keskusteluilmapiiriin.

Samir toteaa, että vallankumous on nostanut kristityt valokeilaan. Hänen mukaansa se on sekä hyvä että huono asia.

– Hyvää on se, että kristityt ovat ottaneet askelia osallistumalla yhteiskuntaan omalla panoksellaan. Kirkot ovat olleet aina kaikille avoimia, mutta varsinkin nyt ne ovat avanneet ovensa auttaakseen loukkaantuneita ja muita uskonnollista taustaa kyselemättä. Negatiivista ovat huhut, joiden mukaan kristityt olisivat liittoutuneet länsimaiden kanssa ja aikovat pirstoa Egyptin kansaa, Samir sanoi.

Kristityt ovat vähemmistö

Egyptin 90-miljoonaisesta kansasta kristittyjä on noin kymmenen prosenttia, joista suurin ryhmä on kopteja.
– Meillä on kansassa monia vähemmistöjä, kuten esimerkiksi naiset, joilla ei ole täysiä oikeuksia. Myös kristityt kuuluvat vähemmistöön ja he ovat yksi heikoimmassa asemassa oleva ryhmä yhteiskunnassa, Samir sanoo.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Samir toteaa, että monet ovat menettäneet uskonsa valtauskontoon ja alkaneet kysellä, miksi kansalaiset surmaavat toisiaan. Hänen mukaansa monen egyptiläisen mielen on vallannut hämmennys poliitikkojen ja eri ryhmien ajamien asioiden epäselvyydestä.

Kristillinen televisiokanava SAT-7 on vastannut tähän hämmennykseen lähettämällä suosituksi tulleita ohjelmasarjoja, joissa rohkaistaan kristittyjä elämään uskonsa mukaan ja etsimään tilanteeseen Raamatun mukaista näkökulmaa.
– Meillä on myös ohjelmia, joissa ihmiset eri poliittisista ja uskonnollisista ryhmistä keskustelevat rakentavasti. Emme ole samaa mieltä, mutta voimme silti keskustella. Ohjelmamme toimivat myös areenana, jossa voimme tuoda esiin positiivisia kristillisiä näkökohtia ja raamatullisia arvoja, Samir toteaa.

”Maan suola” suosittu ohjelma

Yhden suositun ohjelmasarjan nimi on Maan suola. Samir kertoo, että se on erinomainen areena kertoa kristillisyydestä. Sitä aiottiin lähettää viisi jaksoa, mutta koska se oli niin suosittu, sarjaa jatkettiin kaikkiaan 17 jaksoa. Keskustelemassa on ollut niin salafiitti-ryhmään kuuluvia muslimeja, valtaa pitäviä muslimiveljeskunnan jäseniä kuin liberaaleja muslimejakin kristittyjen kanssa.

Farid Samir toteaa nauraen, että maan epävarmasta tilanteesta on ollut televisiokanavalle hyötyäkin, sillä viranomaisilla ei ole ollut aikaa kontrolloida heidän toimintaansa yhtä ahkerasti kuin aiemmin.
– Kahteen vuoteen meitä ei ole kontrolloitu, hän sanoo.

SAT-7 on aloittanut uuden ohjelman, jossa selitetään kristinuskon pääasioita. Ohjelman nimi on ”Sinulla on oikeus tietää”.
– Käsittelemme siinä kolminaisuutta, ylösnousemusta, ristiä ja muuta keskeistä. Saamme myös paljon palautetta. Ohjelmia katsotaan paljon siellä missä ei ole kirkkoja. Erityisen suosittuja ovat lastenohjelmamme, sillä muslimivanhemmatkin voivat antaa lastensa katsoa ohjelmia turvallisesti.

Satelliittitelevisio lähettää ohjelmaa arabiaksi, farsin ja turkin kielellä.