Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Sata kirkon työntekijää mukaan päivystäjäksi suosittuun Sekasin-mielenterveyschattiin

 

Kuvakaappaus Sekaisin-chatin verkkosivulta.

Sata kirkon työntekijää on koulutettu kevään aikana nuorille suunnatun Sekasin-chatin päivystäjäksi. Päivystäjistä on silti edelleen huutava pula. Vain joka viides avuntarvitsija pääsee chattiin läpi.

Suosittu Sekasin-chat perustettiin vuonna 2016 osana Ylen ja mielenterveysjärjestöjen yhteistä mielenterveyskampanjaa. Sen suosio yllätti kaikki. Viikon aikana chattiin tuli 13 000 yhteydenottoa. Oli selvää, että Sekasin-chat oli tullut jäädäkseen. Tänään keskusteluapua saa vuoden jokaisena päivänä puoleenyöhön saakka.

”Yleisimmät aiheet chatissa ovat paha olo, kuten ahdistuneisuus ja pelot, ihmissuhdeasiat kuten kaverit, perhe ja parisuhde, sekä itsetuhoisuus, jonka ottaa esille joka kymmenes asiakas”, Sekaisin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana kertoo.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Korona synkentänyt nuorten näkymiä

Nuoret ovat ryhmä, joka on kärsinyt etäajasta ja kokoontumisrajoituksista kenties eniten. Yhdessäololla on nuoruudessa aivan keskeinen merkitys.

”Nuori luo itseään suhteessa muihin nuoriin. Tämä on ollut heille pitkä aika olla pois vertaistensa joukosta. Korona on tuonut keskusteluihin toivottomuutta ja tulevaisuuden hämärtymistä”, Raappana jatkaa.

Yhteydenottojen määrä kasvaa koko ajan. Vaikka päivystäjiä on jo kaikkiaan 1800, myös jonot kasvavat samaan tahtiin, kun päivystäjiä saadaan lisää.

Kirkon ammattilaiset mukaan

Lisää päivystäjiä huutavaan pulaan on saatu tänä keväänä ev. lut. kirkon piiristä. Kaikkiaan sata uutta päivystäjää on saatu koulutettua.

”Kirkossa olemme etsineet keinoja auttaa ja tukea nuoria matalalla kynnyksellä, heille tutuissa palveluissa ja ratkaisukeskeisesti. Sekasin-chat -yhteistyö on tällainen malli”, kirkon kasvatuksen ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen kertoo.

Päivystysvuoro kerran kuussa riittää

Vastaava lastenohjaaja Virpi Nurmilaukas Luumäen seurakunnasta kävi Sekasin-chatin päivystäjäkoulutuksen keväällä.

”Vähän pohdin, onko minusta siihen ja ehdinkö. Mutta kerran kuussakin riittää. Jatkossa on tarkoitus ottaa vuoroja enemmänkin. Pari päivystystä olen tehnyt ja huomannut, että riittää, kun on oma itsensä ja valmis kuuntelemaan, Nurmilaukas kertoo.

Satu Raappanan mielestä kirkon työntekijät sopivat erinomaisesti tähän työhön. ”Kirkon pitää olla siellä, missä ihmiset ovat, ja Sekasin-chat tavoittaa tällä hetkellä paljon nuoria”.

”Nyt on koulutettu kirkon ammattilaisia. Seuraavassa vaiheessa on tarkoitus kouluttaa vapaaehtoisia kirkon piiristä”, Jarmo Kokkonen kertoo jatkosuunnitelmista.