Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Sata tarinaa – kivikaudesta kyberaikaan

 

Suomen tarina – Miten Suomesta tuli Suomi -kirjan kuvitusta. Piirros Erkki Kuusanmäki.

Reijo Huuskonen arvioi kahden papin yhteishankkeena syntynyttä historiateosta, johon on koottu sata tarinaa Suomesta.

Nyt se selvisi! Eli miten Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtajan tehtävistä eläköitynyt Timo Junkkaala on saanut aikansa kulumaan parin viime vuoden aikana – lastenlasten kaitsennan ohella? Hän on koonnut ja kirjoittanut Suomen historian kokonaisesityksen sadan tarinan muotoon yhdessä mainion kuvittajan Erkki Kuusanmäen kanssa.

 

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Timo Junkkaala on teologian tohtori ja kirkkohistorian dosentti Helsingin yliopistossa. Kirjallisella saralla takana ovat mm. tieteelliset elämäkerrat Frans Hannulasta, Urho Muromasta ja Osmo Tiililästä. Meriittiä historiankirjoitukseen siis löytyy, vaikka hän nyt sukeltaakin yleisen historian rannattomaan mereen.

 

Erkki Kuusanmäki, pappi ja piirtäjä, tunnetaan oivaltavista ja humoristisista karikatyyreistään kristillisissä lehdissä. Jokaista sataa sanallista tarinaa kohti on kullakin aukeamalla mustavalkopiirros, joka keventää – tai syventää – viereisen sivun asiatekstiä.

 

Miksi tällainen kirja juuri nyt? Sinivalkoisten kansien takasivu kertoo, että kirja on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaa. Teos siis liittyy siis siihen jubileerauksien virtaan, joka ensi vuonna on suorastaan ylitsevuotava, myös paikallisesti. Esimerkiksi kotikaupunkini Hyvinkää saavuttaa myös sadan vuoden pyykin, niin ikään Hyvinkään seurakunta, joilta molemmilta ilmestyvät historiateokset. Uskonpuhdistuksen 500-juhlavuosi antaa myös väriä ensi vuodelle monella tavalla.

 

Se, mistä ihminen on aikakausista riippumatta aina ollut kiinnostunut, ovat tarinat. Niitä on kerrottu jo kivikauden ja metsästyskulttuurin nuotioiden äärellä. Ne ovat kansanrunouden ja –tarujen ydinaineistoa ja niitä mielellämme kuuntelemme mekin. Kun kuivan asiatiedon kietoo tarinoiden asuun, kiinnostus pysyy jopa tänä kuvaviestien ja kyberavaruuden valtakautena.

 

Onko Timo Junkkaala osannut valita Suomen noin puolitoistatuhatvuotisesta historiasta merkittävimmät kehityslinjat ja muruset, siitä alan asiantuntijat voivat antaa paremman arvion. Suomen itsenäisyyden syntyyn päästään tarinan 57 kohdalla, sitä ennen vuosisadat soljuvat sutjakkaasti.

 

Kansakunnan kaapin päälle muutoinkin nostettuja nimiä löytyy paljon, mutta myös vähemmän tunnettuja. Monet hauskat ja yllättävät sitaatit tuottavat oivalluksia. Viimeinen tarina, joka on otsikoitu ”Maailman paras maa”, päättyy globaalien ongelmien luetteloon. Koko teksti huipentuu ennen hakemistoja kuitenkin Runebergin isänmaanvirteen 577.

 

Kirjoittajan teologitausta – vaikkei sitä alleviivata – näkyy luonnollisesti, mutta eipä isänmaamme historiaa voi kirjoittaa puhumatta kristinuskon merkittävästä ja pitkästä vaikutuksesta. On syytä kiittää kirjasta kustantajaa AtlasArtia, joka lienee nimenä outo. Kysymys on akateemikko Paavo Haavikon Arthouse-kustantamon liitännäisestä, joka tuottaa karttoja, oppikirjoja ja sähköisiä aineistoja.

Timo Junkkaala – Erkki Kuusanmäki:

SUOMEN TARINA. Miten Suomesta tuli Suomi?

AtlasArt 2016, 240 s.

 

 

Aiheet