Kirkon sairaalasielunhoito viettää 100-vuotissyntymäpäiviä vuonna 2025. Ensimmäinen päätoiminen seurakuntien palkkaama sairaalasaarnaaja Kullervo Robert Ilmonen aloitti työnsä Helsingissä Lapinlahden sairaalassa 1.10.1925.
Ensimmäinen naisteologi sairaalasielunhoitajan tehtävässä aloitti 30 vuotta myöhemmin vuonna 1955.
Sairaalapappi auttaa ja tukee elämän muutostilanteissa, kriisin keskellä, vakavassa sairastumisessa ja kuoleman läheisyydessä. Tuen tavoitteena on tukea potilasta tai läheistä oman elämän syvempään ymmärtämiseen ja merkityksellisyyden löytämiseen. Sairaalapappi on myös työpaikkapappi. Hän on henkilökunnan tukena esimerkiksi vaikeiden hoidollisten tilanteiden purussa. Työnohjaajan koulutuksen saaneet sairaalapapit toimivat henkilökunnan työnohjaajina.
Sairaalapapit ovat koulutukseltaan teologian maistereita. He ovat saanet pappisvihkimyksen ja käyneet sairaalasielunhoitajan erityiskoulutuksen (60 op). Sairaalapappi työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa, pääasiassa sairaalassa, kotisairaalassa ja kotisairaanhoidossa.
Sairaalapapit työskentelevät pääasiassa arkisin, mutta resursseista riippuen he päivystävät myös viikonloppuisin. Viikonloppupäivystykseen osallistuvat joillakin paikkakunnalla myös seurakuntapapit. Työ perustuu hyvinvointialueen ja seurakunnan väliseen sopimukseen. Kokopäiväisiä sairaalapappeja on tällä hetkellä 115.