Satamaseurakunta perustettiin Jyväskylään vuonna 2008. Sen jälkeen toiminta laajeni Raisioon, ja nyt uusin seurakunta on perusteilla Helsinkiin.
Jarmo Sormunen oli yksi Satamaseurakunnan perustajista. Hänen mukaansa aluksi ei ollut ajatusta laajenemisesta muihin kaupunkeihin, vaan keskityttiin Jyväskylän toimintaan. Ajan myötä tuli kuitenkin kyselyitä siitä, voisiko seurakunnan perustaa muuallekin.
– Ideana on lähinnä, että jos joku haluaa ryhtyä moottoriksi, niin haluamme tukea siinä mahdollisuuksien mukaan, Sormunen selittää.
Yhteisöllisyyden unelma
Sormunen toimi aiemmin luterilaisen kirkon pappina. Hän oli töissä Kansanlähetyksessä, mutta kun hän erosi kirkosta, hän ei voinut enää työskennellä kirkon sisäisessä järjestössä.
– Koimme vaimoni kanssa, ettemme voi olla kirkossa enää sen liberalisoitumisesta johtuen. Oli muitakin ihmisiä, jotka kokivat samalla tavalla. Aloimme lähtömme jälkeen rukoilla, olisiko mahdollista perustaa uusi seurakunta. Tulimme siihen tulokseen, ettei Raamatussa ole estettä siihen. Meitä oli 20 ihmistä perustamassa Satamaseurakuntaa.
Sormusen mukaan Sataman näky on innostua Jumalasta, seurata Jeesusta, viihtyä ja kasvaa yhdessä ja kutsua muitakin Jeesuksen luo. Seurakunnan sivuilla todetaan, että sen tehtävä on auttaa ihmisiä tuntemaan Jumala ja Hänen armonsa sekä kasvamaan sitoutuneiksi Kristuksen seuraajiksi.
– Yhteisöllisyys oli alusta asti unelma ja tavoite. Halusimme seurakunnan, missä viihtyy ja minne on helppo kutsua toisia. Mielestäni seurakunnan pitäisi olla sellainen, mihin voi kutsua uskosta osattoman ystävän ilman, että tulee nolo olo. Sellaisen seurakunnan halusimme perustaa. Tärkeintä meille oli, että ihmiset kokisivat itsensä tervetulleiksi.
Kun Jyväskylän seurakunta perustettiin kesällä 2008, siihen kuului perustamassa mukana olleet kaksikymmentä ihmistä. Jäsenmäärä tuplaantui vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen se kasvoi vuosittain noin 20 prosenttia noin kuuden vuoden ajan. Tällä hetkellä Jyväskylän seurakunnassa on jäseniä vajaa 150, ja sen toiminnassa on mukana reilut 200 ihmistä. Raisiossa kokoontuu Jyväskylän seurakuntaa reilusti pienempi yhteisö.
Ei protesti, vaan vaihtoehto
Satamaseurakunta on tunnustuksiin sitoutumaton seurakunta. Jyväskylän seurakunnan jäsenistä 60 prosenttia on taustaltaan luterilaisia, loput muista hengellisistä taustoista. Sormusen mukaan alusta asti oli ajatus, ettei tehdä numeroa mistään muusta kuin Jeesuksesta.
– Pyrimme keskittymään kaikkein tärkeimpään. Tarkoitus ei ollut perustaa kauneinta, suurinta ja ihmeellisintä, vaan vaihtoehto niille, jotka kaipaavat läheistä seurakuntayhteyttä. Halusimme paikan niille, jotka haluavat läheisen paikan toimia ja kantaa vastuuta.
Sormunen toteaa, että uuden seurakunnan on todettu olevan paras väline seurakunnan kasvuun. Siinä mielessä uuden seurakunnan perustaminen on hänen mukaansa hyvinkin raamatullista.
– Emme halua olla protesti jollekkin, vaan vaihtoehto tehdä asiat toisin, Sormunen täsmentää.
Satamaseurakunnan jumalanpalvelukset ovat lauantaisin neljältä. Lauantai valikoitui ajankohdaksi alunperin siksi, että paikassa, jossa tilaisuuksia järjestettiin, ei ollut tilaa sunnuntaisin. Siitä lähtien tapa vakiintui. Seurakunta kokoontuu kolmena lauantaina kuukaudessa. Lisäksi seurakunnan toimintaan kuuluvat pienryhmät, rukousillat ja katutyö. Lapsille on tarjolla varhaisnuorten ja nuorten iltoja.