Sauli Niinistön tie Suomen tasavallan presidentiksi ensimmäisen vaalikierroksen jälkeen näyttää lupaavalta. Niinistön lopulliseksi äänisaaliiksi kertyi 37 prosenttia äänistä kakkosena tulevan Pekka Haaviston äänten ollessa 18,8 prosenttia.
Kristilliset lehdet selvittivät ennen vaaleja ehdokkaiden suhdetta kristinuskoon.
Sauli Niinistö lupasi, että presidenttinä hän pyrkisi toimimaan parhaansa mukaan arvojohtajana, jota myös luterilainen kristitty voisi hyvällä seurata.
– Rakkauden kaksoiskäsky on aika hyvä arkipäivän ohje. Olen myös kiteyttänyt ohjaaviksi arvoiksi ennen muuta oikeudentunnon ja epäitsekkyyden, Niinistö kommentoi Sanansaattaja-lehdessä 12.1.2012.
Niinistön mukaan kristillisten hyveiden vaaliminen kuten lähimmäisenrakkaus, toisten kunnioitus ja yhteisvastuu eivät ole vanhanaikaisia arvoja.
Yhteiskunnan lainsäädännön ja kirkkojärjestyksen välillä ilmenevien hankauksien kohdalla Niinistö katsoo, että Suomen lakia on noudatettava.
– Näin sanoo minussa koulutettu tuomari ja oma oikeudentunto. Hankauskohdissa on pyrittävä etsimään eettinen ja oikeudenmukainen lakia noudattava ratkaisu. Pidän myös hyvänä, että kirkko omalta arvopohjaltaan tuo esille ratkaisuvaihtoehtoja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Yhteisen keskustelun kautta monet vaikeatkin kysymykset voidaan ratkaista.
Euroopan finanssikriisin taustalla Niinistö ei niinkään näe moraalista rappiota vaan koneiston hitauden, taitamattomuuden sekä liian myöhään tehdyt ratkaisut.
– Maiden johtajien itsekkyydellä on vaikutuksensa. En kuitenkaan tässä tilanteessa etsisi syitä ja syyllisiä, vaan korostaisin moraalin ja toisista välittämisen merkitystä taantumasta noustessa, Niinistö toteaa Sanansaattajassa.
”Raamattu antaa perusarvot”
Elämään-lehden tammikuun numeron haastattelussa Niinistö sanoo Raamatun olevan kristinuskon perusta ja uskoo kirjan antavan elämälle perusarvot. Keneenkään Raamatun henkilöön Niinistö ei kuitenkaan koe sellaisenaan samastuvansa.
– Enemmänkin eri hahmoihin elämän eri vaiheissa, tehtävissä ja tapahtumissa. Mieluummin pyrin tekemään parhaani omana itsenäni.
Nykymuotoiseen uskonnonopetukseen Niinistö suhtautuu myönteisesti.
– Kannatan uskonnonopetusta kouluissa ja myös yleensä etiikan opetusta. Aggressiiviset hyökkäykset mitä tahansa uskontoa, rotua tai kansakuntaa vastaan ovat tarpeettomia ja vahingollisia. Ennemminkin tulisi laajentaa tietämystä ja etsiä yhtäläisyyksiä eettisistä inhimillisyyden lisäämisen mahdollisuuksista, Niinistö kommentoi, Elämään-lehdessä.